CBS: Meeste arbeidsongevallen in horeca

Out-of-home | 22-07-2014 12:23 | Ruth Eppink

DEN HAAG – Van alle arbeidsongevallen doen de meeste zich voor in de horeca. Circa 12 procent van de werknemers in deze branche was slachtoffer van een ongeval.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek naar aanleiding van de Nationale Enquete Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd door TNO en CBS. De sector landbouw is in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten.
In 2013 liepen 458.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op door een ongeval tijdens het werk. Dat komt overeen met 1 op de 15 werknemers in Nederland. Ongeveer 70 procent van de werknemers met een arbeidsongeval liep lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Ruim 20 procent liep uitsluitend geestelijke schade op, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. En bij bijna 10 procent was er zowel lichamelijk letsel als geestelijke schade. Bijna de helft van de slachtoffers verzuimde door het ongeval een dag of langer.

Weekenden
Volgens het CBS hebben werknemers die buiten kantooruren werken relatief vaak een arbeidsongeval. Zo had vorig jaar 1 op de 8 werknemers die regelmatig in ploegendienst werken een ongeluk. En van de werknemers die regelmatig in het weekend werken, was dat bijna een op de tien. Er gebeuren ook relatief veel ongevallen bij werknemers die structureel overwerken. Dit heeft een samenhang met de sector waarin werknemers een baan hebben. In de horeca wordt bijvoorbeeld veel in het weekend gewerkt.

Bron: Out.of.Home Shops

_____________________________________________________________________________________

Ongeval op het werk: horeca en bouw lopen meeste risico

Gepubliceerd: 22 juli 2014 10:56 | Laatste update: 22 juli 2014 10:57

Jaarlijks krijgt ongeveer één op de vijftien werknemers te maken met een ongeval op het werk. Maar per sector zijn er wel grote verschillen.

Door een ongeval tijdens het werk liepen vorig jaar 458.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op. Dat komt overeen met 1 op de 15 werknemers, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Bijna de helft van de slachtoffers verzuimde hierdoor één dag of langer. De meeste arbeidsongevallen deden zich voor in de horeca, waar vooral veel kleine ongevallen gebeuren met scherpe messen, hete pannen en glasscherven. Ook in de bouw krijgen werknemers relatief vaak te maken met arbeidsongevallen.

ongeval werk sectoren

Ongeval op het werk: 70 procent lichamelijk letsel

Volgens het statistiekbureau liep ongeveer 70 procent van de werknemers vorig jaar lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Ruim 20 procent liep uitsluitend geestelijke schade op, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag.

Ongeluk werk vaker bij mannen dan bij vrouwen

Vorig jaar had 5,3 procent van de vrouwen een arbeidsongeval, bij mannen was dat 7,6 procent. Volgens het CBS hangt dat onder meer samen met de sectoren waarin overwegend mannen (bouw) en vrouwen (zorg en onderwijs) werken.

Jongeren (werknemers tot 25 jaar) liepen volgens het CBS vorig jaar anderhalf keer zo veel letsel op als oudere werknemers. Dat komt omdat zij relatief vaak in de horeca werken.

Communicatiemedewerkers, financiële dienstverleners en werknemers in het onderwijs lopen volgens de onderzoekers de minste kans op een arbeidsongeval.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *