Jonge werknemers sterven in slaap door overuren

do 24 jul 2014, 11:15

DONGGUAN –
Een mysterieus fenomeen houdt de Chinese industriestad Dongguan in zijn greep; ruim duizend jonge werknemers zijn de afgelopen jaren plots overleden in hun slaap. Onderzoekers brengen de merkwaardige trend in verband met de helse werkuren.
Volgens epidemiologisch onderzoek waren er tussen januari 1990 en augustus 2013 minstens 1124 gevallen van het syndroom ‘Sudden Unexlpained Nocturnal Death’ (Plotselinge Onverklaarbare Nachtelijke Sterfte) in de stad Dongguan. Bijna 700 overlijdensgevallen werden tussen 2004 en 2013 gemeld.

‘Fabriek van de wereld’
Uit de studie van de Sun Yatsen Universiteit blijkt dat de meeste slachtoffers tussen de 21 en 40 jaar waren, meer dan 90 procent van hen werkte in de productielijn van een fabriek.

Dongguan, in de Chinese provincie Guangdon, wordt in de volksmond de ‘fabriek van de wereld’ genoemd vanwege de enorme productie van onder andere elektronica, huishoudelijke apparaten, metalen, meubels, kleding, schoenen en speelgoed. Werknemers komen uit alle hoeken van het land.
Professor Zhan Yiri vertelt aan de Aziatsiche krant The Straits Times dat werknemers zich in eerste plaats laten verleiden door de hoge lonen, maar ze worden tegelijkertijd aangemoedigd om zichzelf dood te werken.
Zhang: “Heel wat bedrijven bieden werknemers een laag basissalaris, maar de vergoedingen voor overwerk kunnen hoog oplopen. Heel wat werknemers zijn bereid om voor dat geld structureel over te werken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *