Inzet 5xbeter loont: forse daling ongevallen in de metaal

Jubileumcongres 5xbeter: Durf te Dromen
Op 20 juni 5xbeter keken de brancheverenigingen en vakbonden uit de metaalsectoren met 400 gasten uit het hele land terug op 10 jaar gezamenlijk investeren in veilig en gezond werken. Met Andr Kuipers als hoofdspreker werd de nieuwe Arbo catalogus Tijdelijk werken op hoogte gelanceerd. De Inspectie SZW greep de gelegenheid aan om aan te kondigen, dat de inzet van 5xbeter voor veilig en gezond werken rendeert: het aantal ongevallen in de metaal is sinds 2009 fors afgenomen.

Inspectie SZW: metaal staat er beter op
5xbeter keek niet alleen vooruit, maar blikte ook terug. De zeven Verbetercoaches deden verslag van de kentering die ze in de afgelopen tien jaar hebben gezien in bedrijven. Er is niet alleen meer aandacht voor specifieke risicos gekomen, veilig en gezond werken is steeds centraler komen te staan in de manier waarop bedrijven hun werkprocessen inrichten. En er wordt steeds meer mt, in plaats van over medewerkers gepraat als het over veilig en gezond werken gaat. De Inspectie SZW bevestigt het positieve beeld van de Verbetercoaches. Anja van Vlerken, landelijk projectleider Metaal, meldt dat uit een nog te publiceren rapportage blijkt dat het aantal ongevallen in de metaalsectoren sinds 2009 fors is gedaald. Ze noemt 5xbeter als een van de stuwende krachten achter deze verandering en de samenwerking tussen Inspectie en sociale partners is daarbij essentieel.

IJzersterke bedrijven 2016
Porcon en Koninklijke Bammens zijn verkozen tot IJzersterk bedrijf 2016. De winnaars werden door juryvoorzitter John Vollenbroek bekend gemaakt. De directeuren van beide bedrijven ontvingen hun award uit handen van hun eigen Verbetercoach. IJzersterke bedrijven zijn volgens 5xbeter bedrijven die meters maken met veilig en gezond werken. Bedrijven die opvallen door wat ze voor elkaar krijgen, soms tegen de stroom in. Ieder jaar beloont 5xbeter de inspanningen van een klein en groot bedrijf op het gebied vanveilig en gezond werken met de titel IJzersterk bedrijf. De Verbetercoaches van 5xbeter nomineerden dit jaar acht bedrijven in de metaalbewerking en metalektro voor de titel IJzersterk bedrijf 2016.

Preventiemedewerkers van het jaar 2016
Christa van Dijk (Abuco) en Robert Meijer (Goma) zijn verkozen tot Preventiemedewerker 2016. De Verbetercoaches van 5xbeter nomineerden vijf preventiemedewerkers in de metaalbewerking en metalektro voor de titel. Dit zijn allemaal preventiemedewerkers die inspireren met veilig en gezond werken en echt iets in hun bedrijf voor elkaar krijgen, zowel uit de metaalbewerking als de metalektro. Juryvoorzitter John Vollenbroek maakte de winnaars bekend en overhandigde hen samen met de betrokken Verbetercoaches een award.

NMT en 5xbeter
NMT werkt samen met 5xbeter om veilig werken in de scheepsbouw verder te bevorderen, zo zijn gezamenlijk procedures voor werken op hoogte en werken in besloten ruimten in de scheepbouw ontwikkeld. Door 5xbeter opgestelde procedures voor andere arbeidsrisicos zijn ook opgenomen in het NMT Arbopraktijkboek Scheepsbouw en bieden praktische oplossingen om veiliger te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *