In Belgie daalt voor vierde jaar op rij het aantal arbeidsongevallen

01/09/2015 om 11:30 | Bron: BELGA

Er werden in 2014 in de Belgische privsector 141.865 arbeidsongevallen geregistreerd. Dat zijn er 5,7 procent minder dan het jaar voordien, een daling die zich al voor het vierde jaar op rij doorzet. Dat staat in het jaarverslag van het Fonds voor arbeidsongevallen (FOA). Negenenvijftig mensen kwamen om het leven op het werk. In bijna een op de drie gevallen ging het daarbij om een verkeersongeluk.

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) zegt dat de daling grotendeels te danken is aan het werk van het FOA. Echte preventie is niet ons werk, maar we sporen de bedrijven wel aan om werk te maken van veilige werkomstandigheden, zegt administrateur-generaal Pierre Pots dinsdag.

Het FOA publiceert elk jaar de statistieken en sectorfiches zodat bedrijven zichzelf kunnen vergelijken met andere bedrijven. Maar de 200 bedrijven met een verzwaard risico worden aangesproken. Wij verwittigen het bedrijf dat ze bovengemiddeld afwijken en we verwittigen de verzekeraar. Die zal dan een preventieretributie vragen van het bedrijf waarmee dan de gepaste preventiemaatregelen worden genomen, verplichte consulting is dat, aldus Pots. 1.300 bedrijven waar het risico op ongevallen groot is, krijgen een brief in de bus.

Nieuw fenomeen

Naast preventiemaatregelen ziet Pots nog andere verklaringen voor de daling. De shift in onze tewerkstelling van industrie naar dienstverlening en de vooruitgang in de geneeskunde spelen ook een belangrijke rol. Daarnaast is er vrij nieuw fenomeen. Door de detachering moeten buitenlandse werkkrachten zich bij hun eigen sociale zekerheid melden. Zo verdwijnen ze uit onze statistieken en hebben we er geen zicht op, zegt Pots.

Waar het aantal ongevallen op de arbeidsplaats lichtjes daalde met 4,4 pct tot 121.195, was er vooral een significante daling (-13,1 pct) waar te nemen in de verkeersongevallen van en naar het werk, tot 20.670. Dat is volgens Maggie De Block te danken aan de zachte wintermaanden, met minder ongevallen en minder mensen die uitglijden.

Het aantal dodelijke ongevallen tijdens een arbeidsovereenkomst daalde met 13 ten opzichte van 2013 tot 59. Vooral op de langere termijn is dit opmerkelijk, want in 2008 vielen er nog 103 doden. Drie op de tien (29 pct) dodelijke slachtoffers vallen trouwens in het verkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *