Zonder afscherming is machine moordwapen

overgenomen van: http://arbo-online.nl
02-09-2015

afscherming
Ongevallen met machines komen veel voor. Jaarlijks gebeuren er ongeveer 425 ernstige ongevallen in Nederland. 22% van alle ernstige ongevallen zijn ongevallen waarbij iemand in contact komt met de bewegende delen van een machine. Wat is het verhaal achter zon ongeval?
Analyse van de ongevallen met machines laat zien dat de meeste ongelukken (58%) gebeuren bij het bedienen van een machine. Van alle ongelukken vindt 16% plaats bij het losmaken of deblokkeren van een machine, 11% bij het schoonmaken en 9% bij het uitvoeren van onderhoud.
Verstrikt in machine

Een recent voorbeeld: een vrouw werkt in de spoelkeuken van een horecagelegenheid. Tijdens het werk raakt ze met het haar verstrikt in een professionele vaatwasmachine. Ze raakt ernstig gewond en overlijdt enkele dagen later.
Uit cijfers blijkt dat in 94% van de ongevallen met machines de fysieke afscherming een belangrijke rol speelt. Die is niet aanwezig of wordt niet (goed) gebruikt. Daarnaast is in de helft van de gevallen het slachtoffer zich niet bewust van de gevarenzone van een machine. Of het slachtoffer is zich hier wel van bewust, maar kan door bijvoorbeeld verlies van lichaamsbalans niet voorkomen die gevarenzone te betreden. In de periode 1998-2009 raakte bij 261 ongevallen net als in het voorbeeld kleding of haar verstrikt in een machine. Bij 221 ongevallen werd het slachtoffer in de machine getrokken door een (poets)lap.
Rol werkgever

Het is de verantwoordelijkheid van een werkgever om ervoor te zorgen dat mensen hun taken goed en veilig kunnen uitvoeren. In dit geval betekent dit dat de werkgever bijvoorbeeld zorgt voor een goed werkende fysieke afscherming en dat de werkgever aandacht besteedt aan de risicos van werken in de gevaarzone van machines. Risicobewustzijn is daarbij van groot belang. Medewerkers weten dan wat de risicos zijn en hoe belangrijk het is dat zij de fysieke afscherming ook daadwerkelijk (op een goede manier) gebruiken.
Ongevalsinformatie

De informatie over ongevallen met machines komt uit een grote database: Storybuilder. Daarin staan gegevens over bijna 25.000 ernstige ongevallen. In factsheets over verschillende typen ongevallen is te lezen wat het verhaal achter zon ongeval is. Wat is er gebeurd? Waar, hoe en waarom ging het mis? Kijk eens op www.rivm.nl/veiligwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *