Continurooster blijkt funest voor lunchpauze

Meer dan helft van onderwijzers ontevreden over regeling

door Arianne Mantel en Jan Willem Navis

Utrecht –
Voor meesters en juffen schiet de lunchpauze er steeds vaker bij in als de basisschool overstapt op het continurooster. Hierbij is er een korte lunchpauze op school, waarbij de onderwijzers bijna altijd moeten eten met de leerlingen en ze ook nog moeten toezien op een goed verloop van eten en spelen.

De juf of meester vangt dus zelf de kinderen op en uit onderzoek van CNV Onderwijs onder 4500 leerkrachten blijkt dat zij daar erg negatief over zijn: 54 procent van de onderwijzers op een school met een continurooster is (zeer) ontevreden over de pauzeregeling. Op een school met een traditioneel rooster is slechts 8 procent daar (zeer) ontevreden over. Andere nadelen van het continurooster zijn meer werkdruk en minder ruimte voor het voorbereiden van een les.

CNV Onderwijs-voorzitter Joany Krijt: Uit ons onderzoek blijkt dat het continurooster ten koste gaat van leraren. Dit omdat ze geen geld ontvangen voor de tussenschoolse opvang bij het continurooster. Wij willen dat de overheid deze opvang subsidieert, net zoals dat bij de naschoolse opvang gebeurt. De lunchpauze is geen onderwijstijd maar kinderopvang!

Een gedachte over “Continurooster blijkt funest voor lunchpauze”

 1. Lang leve het continuerooster
  Door redactie VROUW

  Het continuerooster is met ingang van dit schooljaar op veel basisscholen geïntroduceerd. Hoewel veel leraren, door gebrek aan lunchpauze, niet te spreken zijn over de nieuwe dagindeling, zijn er veel ouders die het juist toejuichen. De reden? VROUW heeft er acht op een rij gezet.

  1. Oppas regelen

  Je hoeft als werkende ouder niet (iedere dag!) een oppas te regelen die tijdens het middaguur de boterhammen smeert voor de kinderen om vervolgens twee uur later weer terug te komen om ze weer van school te halen. Dat scheelt organisatorisch héél veel stress, want zo flexibel zijn niet alle babysitters. ‘Ik wil liever een aangesloten periode oppassen …’

  2. Heen en weer fietsen

  Drie keer op een dag heen en weer fietsen om de kinderen te brengen en te halen, is misschien goed voor de lijn, maar neemt wel veel tijd in beslag. Nu hoef je de kinderen nog maar twee keer per dag te brengen én te halen. Gaan ze al zelf naar school? Ook dan hoeven ze nog maar twee keer door het (drukke) verkeer te fietsen. Wat wel zo prettig is voor de gemoedsrust.

  3. Het geeft de kinderen rust

  ‘Hoe vaak moet ik vandaag naar school? Moet ik écht overblijven vandaag?’ Vragen die je vast wel eens naar je hoofd geslingerd hebt gekregen. Dankzij het continuerooster behoort dit vragenvuur voorgoed tot de verleden tijd. De dag ziet er elke dag precies hetzelfde uit, waardoor er geen ruimte is voor discussie (en het verliezen daarvan).


  Lees ook: hoe zien de schooltijden van jouw kinderen eruit?

  4. Geen gestress tijdens de middagpauze

  Een oppas die de kinderen opvangt tijdens lunchtijd, een opgave om ze weer op tijd op school te krijgen en het welbekende mama-ik-heb-echt-geen-zin-meer-om-vanmiddag-nog-naar-school-te-gaan-geklaag is er niet meer bij. Kinderen hoeven niet meer om klokslag twaalf uur naar huis te racen om snel een boterham te eten, maar kunnen gewoon op hun dooie gemak lunchen met vriendinnetjes. Geeft niet alleen de kinderen maar ook jou (héél) veel rust.

  5. Meer vrije tijd

  Als de schoolbel rond de klok van twee uur luidt, hebben de kinderen nog een hele vrije middag in het verschiet. Wat betekent: meer tijd om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes én meer tijd voor mama om dingen te plannen (als ze niet moet werken natuurlijk). Wat dacht je bijvoorbeeld van een middag naar het pretpark op dinsdag (scheelt ellenlange wachtrijen), op vrijdagmiddag al vertrekken voor een weekend weg met het gezin (en zo de avondpsits vermijden) of een bezoekje aan oma in het noorden van het land?

  6. En meer tijd voor hobby’s en verplichtingen

  Was het eerder rennen vliegen naar blokfluitles, voetbaltraining of zwemles? Door de lange middagen heb je ook hier nét even iets meer tijd voor, waardoor je niet meer hoeft te stressen. Kinderen hebben hierdoor ook voldoende tijd om weer op te laden voor de volgende schooldag. En hoe minder vermoeidheid, hoe gezelliger het thuis is.


  Continuerooster? Kom maar op!

  7. Blije baas

  Hoe fijn is het als parttimer om je uren over de hele week uit te smeren in plaats van een dag (of meerdere) vrij zijn. Het kan soms een vervelende onderbreking zijn als je een dag niet op je werk bent geweest. Met het continuerooster kun je elke dag op je werk verschijnen. Baas blij (want je bent er elke dag), kinderen blij (want je kunt ze iedere dag van school ophalen en hebt geen oppas nodig) én jij blij (want je mist niets op je werk).

  8. Scheelt veel geld in de portemonnee

  Stel je werkt parttime en je smeert je uren uit over vijf dagen in de dag, dan ben je dus iedere middag thuis bij de kinderen én dat scheelt – geloof ons – heel veel geld aan een oppas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *