Honderden klussers per maand zwaargewond

UTRECHT –
In de lente en zomer raken elke maand ongeveer 300 mensen zwaargewond aan hun handen als ze thuis doe-het-zelven. Soms weten mensen niet hoe ze met cirkelzagen en andere apparaten moeten omgaan, anderen hebben gewoon pech. “Regelmatig moeten een of meerdere vingers worden geamputeerd”, meldde de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) dinsdag na een onderzoek.

Verreweg de meeste slachtoffers, ongeveer 95 procent, is man. Ze zijn gemiddeld 50 jaar oud. Het gaat vooral mis tussen mei en september, wanneer de zon schijnt en mensen op een vrije dag buiten aan de slag gaan.
In bijna een kwart van de gevallen moesten een of meerdere vingers worden geamputeerd. Het gebeurt ook vaak dat pezen, spieren of botten worden doorgesneden. Mensen kunnen daar de rest van hun leven last van houden. Ze hebben minder kracht in hun handen, zijn minder soepel en kunnen minder goed tegen kou.
Preventie
Het onderzoek is uitgevoerd in negen grote ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Maastricht, Leeuwarden en Zwolle. Daar worden plastisch chirurgen opgeleid. Het is het eerste jaar dat is geïnventariseerd hoeveel klusslachtoffers er vallen.
“Onder vakgenoten hadden we het gevoel dat het er steeds meer werden. We willen dit de komende jaren ook bijhouden om te kijken of er een stijgende lijn in zit. Als dat zo is, moeten we gaan nadenken over preventie”, zei plastisch chirurg Kim Wehrens, verbonden aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), dinsdag.
“Er is al veel aandacht voor vuurwerkletsels, maar met klussen kunnen mensen vergelijkbare schade oplopen: ze kunnen meerdere vingers verliezen”, aldus Wehrens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *