HOE GOED FUNCTIONEERT DE INSPECTIE?

Europese lidstaten moeten kijken of hun arbeidsinspecties wel naar behoren functioneren en of de regels om werknemers te beschermen worden gehandhaafd.
Dat stelt de Europese Commissie (EC). De commissie heeft een nieuw Strategisch kader voor gezondheid en veiligheid op het werk 2014–2020 gepresenteerd. Dit nieuwe kader moet ervoor zorgen dat de EU zowel in Europa als in de rest van de wereld een leidende rol blijft spelen bij de bevordering van strenge normen voor arbeidsomstandigheden, aldus de EC.

Een van de maatregelen die de EC voorstelt is betere handhaving door de lidstaten, bijvoorbeeld door het beoordelen van de prestaties van nationale arbeidsinspecties.
Daarnaast streeft de Commissie naar praktische steun aan kleine en micro-ondernemingen, zodat zij beter aan de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften kunnen voldoen. Bedrijven zouden volgens de EC baat hebben bij technische ondersteuning en praktische instrumenten, zoals het Online interactief instrument voor Risicoanalyse (OiiR).

De opkomst van nieuwe technologieën en de vergrijzing van de beroepsbevolking horen volgens de Europese Commissie bij de grote uitdagingen. Het strategisch kader moet leiden tot betere preventie van werkgerelateerde ziekten door nieuwe en opkomende risico’s aan te pakken, zonder daarbij bestaande risico’s uit het oog te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *