‘Geef nabestaanden met vragen altijd dossier’

bron:www.detelegraaf.nl
23 OKT 2016
LEIDEN – Nabestaanden die achterblijven met vragen over de toedracht van het overlijden van hun familielid, zouden standaard het recht moeten krijgen op een eigen exemplaar van het onderzoeksdossier. Dat schrijft advocaat Sébas Diekstra in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om overlijdens waarbij de toedracht onzeker is, of waar zelfdoding of een ongeval is geconcludeerd, maar waar de familie vraagtekens bij heeft. De nabestaanden willen soms zelf nog naspeuringen doen, ook als de politie of het OM het onderzoek al hebben gesloten. Ook hebben zij het dossier nodig als zij procedures willen aanspannen en helpt het volgens hen bij de rouwverwerking. In de praktijk wordt het afgeven van een kopie van het dossier aan nabestaanden nog vaak geweigerd, aldus Diekstra.

De advocaat vroeg onlangs namens de familie van Dascha Graafsma het dossier rond haar overlijden op. Het zestienjarige meisje zou zelfmoord hebben gepleegd, maar haar familie gelooft dat niet. Ze overleed na te zijn aangereden door een trein in Hilversum.

Tweede Kamerid Lilian Helder (PVV) noemt het voorstel van Diekstra sympathiek. ,,Ik heb in het verleden al meerdere keren aan de minister gevraagd om een regeling te treffen voor nabestaanden die twijfelen over de doodsoorzaak van een dierbare. Het enige dat zij als mogelijkheid hebben, is het starten van een zogenoemde artikel 12-procedure. Stel het je eens voor: de strijd moeten aangaan met justitie om sectie te laten uitvoeren en of nader onderzoek af te dwingen, terwijl je net een dierbare hebt verloren. Naar mijn mening moet dit koste wat het kost worden voorkomen.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *