FME: Bedrijven kunnen besparen op boetes voor- en na ongevallen

Het betalen van boetes voor en na een ongeval kan vaker worden voorkomen dan bedrijven denken. Deze conclusie stond centraal in vier bijeenkomsten Arbo die door meer dan 250 FME-bedrijven zijn bezocht. De verbetercoaches van 5xbeter gaven een workshop ongevallenanalyse. Hier kregen de deelnemers handvatten aangereikt om de echte oorzaken van ongevallen beter te doorgronden en daarmee nieuwe zaken te voorkomen. FME ging in op de mogelijkheden voor bedrijven om boetes van de Inspectie SZW te verlagen of zelfs helemaal te voorkomen.

Rob van Beek, beleidsadviseur arbo & milieu bij FME: "Bedrijven onderschatten vaak de impact van het gesprek met de Inspectie SZW na een ongeval. Zij zijn bezig met de vragen 'Waar is het misgegaan?' en 'Hoe voorkomen we dit?' De Inspecteur buigt zich over de vraag of het bedrijf de wet heeft overtreden. Bedrijven die alert zijn op de beïnvloedingsmogelijkheden in dat proces kunnen boetes voorkomen of voor matiging in actie komen. Ook beseffen bedrijven nog onvoldoende dat een boete bij herhaling met een factor twee tot drie kan worden verhoogd en dat het ook impact heeft bij uitbetaling door verzekeringsmaatschappijen of claims van slachtoffers. De beste aanpak blijft uiteraard om ongevallen helemaal te voorkomen, maar onnodig hoge boetes betalen is ook niet gewenst." De presentatie was voor de meeste aanwezigen zeer herkenbaar. Een manager Kwaliteit, Arbo en Milieu: "Het was een voor mij een eyeopener om te zien dat we als bedrijf beter af zijn door geen afspraken te maken met een Inspecteur, maar te wachten totdat hij ons een eis oplegt."

 

Tijdens de vier druk bezochte bijeenkomsten werd ook ingegaan op omgaan met gevaarlijke stoffen, de Richtlijn Elektromagnetische Velden, Asbest, VCA en de FME-rapport Arbo en verzuim 2014.

 

 

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met drs.ing. Rob van Beek via T (079) 353 12 36 of E robert.van.beek@fme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *