Expert pleit voor veiligheidsscans op boerenerven na fataal heftruckongeluk in Stompetoren

Bron: Noordhollandsdagblad
Martijn Gijsbertsen
Agrarische bedrijven hoeven, ondanks de risico’s die op boerenerven op de loer liggen, niet te worden beveiligd als een bouwterrein.

Zo stelt Sjoek van der Maarl, preventie-adviseur/veiligheidskundige bij landelijk kennisinstituut Stigas (Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren) in Woerden.

Hij pleit wel voor veiligheidsscans en risicoanalyses op agrarische bedrijven.

Van der Maarl reageert desgevraagd naar aanleiding van het fatale heftruckongeval in Stompetoren, waarbij een 4-jarig jongetje om het leven is gekomen.

Werk en privé

,,Waar met bewegende machines wordt gewerkt, werk en privé door elkaar lopen, kunnen altijd gevaarlijke situaties ontstaan. Het is onmogelijk 100 procent veiligheid te garanderen’’, aldus de expert.

,,Hekken plaatsen lost het probleem niet op en schiet zijn doel voorbij’’, zegt hij.

Overzichtelijker

,,Veel bedrijven trekken een streep op hun terrein, letterlijk. Sowieso zitten er grote verschillen tussen bouwplaatsen, met veelal een wirwar aan aannemers, en de agrarische bedrijfsvoering. Op de boerderij is het een stuk overzichtelijker.’’

Jaarlijks vinden in Nederland gemiddeld 16 ongelukken met dodelijke afloop plaats op agrarische bedrijven. In 1980 lag dat aantal op 40, in 1995 op 21. Vorig jaar vielen er 14 slachtoffers.

Veiligheidsscans

Zonder te weten wat zich exact in Stompetoren heeft afgespeeld – politie en Arbeidsinspectie geven geen informatie – pleit Van der Maarl voor veiligheidsscans en risicoanalyses.

Daarbij worden onder meer ook voertuigbewegingen en -routes op boerenerven in kaart gebracht.

,,Ook van belang is goede afspraken maken. Als gezin, met werknemers. Wie houdt kinderen en bezoekers in de gaten? Is er een afgebakende ruimte, om veilig te verblijven? Daarnaast is het altijd opletten en je gezonde boerenverstand gebruiken.’’

Onvoorstelbaar

Afschuwelijk, tragisch en onvoorstelbaar zijn woorden die LTO-voorzitter in Noord-Holland Rona Uitentuis gebruikt wanneer het incident in Stompetoren ter sprake komt.

Ook zij toont zich groot voorstander van het laten maken van risicoscans op agrarische bedrijven.

,,Vaak blijkt in dit soort zaken dat het door een ongelukkige samenloop van omstandigheden fout is gegaan. Behalve je kop er tijdens het werk goed bij houden, kun je niet veel extra doen. Bij grote, zware machines heb je, als het mis gaat, weinig kans.’’

Achteruitrijcamera’s

Niet haastig werken, alert zijn, goed om je heen kijken plus het gebruik van spiegels en achteruitrijcamera’s zijn tips die Martijn van den Berg geeft. Hij is voorzitter van LTO-afdeling Heerhugowaard, Langedijk en Schagen.

,,Snel even alleen iets doen, kan gemakzucht in de hand werken. Machines worden forser, zwaarder, feller.’’

Uitkijk

,,Vraag er desnoods iemand bij, die even op de uitkijk staat. Kinderen op je erf verbieden klinkt logisch, maar valt in de praktijk niet mee. Een ongeluk zit in een klein hoekje.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *