Een derde werknemers heeft slechte relatie met baas

5 januari 2015 om 13:14 door Bianca Brasser

Door de crisis lopen de spanningen op het werk hoog op. Bijna een derde van de werknemers kan niet met zijn werkgever door één deur en bijna een kwart heeft af en toe aanvaringen met de baas. Dat blijkt uit onderzoek van de vacaturesite Jobbird.com. Volgens experts stijgen deze percentages de komende jaren nog verder.
 
Omdat werknemers bang zijn geen nieuwe baan te kunnen vinden, nemen ze de slechte relatie met hun baas steeds vaker op de koop toe. Werkgevers maken hier regelmatig misbruik van waardoor de arbeidsrelatie nóg slechter wordt.
 
Aan het onderzoek van Jobbird.com deden ruim 850 mensen mee. 29 procent noemt de relatie met zijn werkgever slecht en kan echt niet met zijn baas door één deur. 23 procent ziet de relatie als redelijk, met ups en downs. Maar er is ook genoeg vreugde op werkvloer: 21 procent van de respondenten zegt alles bij zijn baas kwijt te kunnen. 

Crisis

Volgens Matthijs Bal, onderzoeker arbeidsrelaties aan de universiteit in het Engelse Bath en voorheen de Vrije Universiteit van Amsterdam, is er door de economische crisis een duidelijke verandering opgetreden in de relatie tussen de werkgever en werknemer. ,,Voorheen was het zo dat als de werkgever niet aan de verwachtingen van de werknemer voldeed, hij op zoek ging naar een andere baan met betere arbeidsomstandigheden."
 
Volgens Bal nemen werknemers die ontevreden zijn met hun baan of werkgever tegenwoordig minder snel ontslag. ,,Hun salarissen worden bijvoorbeeld gekort terwijl ze alleen maar harder moeten werken. Ze laten veel meer over zich heenkomen."

 
Deelnemer

,,Door bezuinigingen moesten we van de één op de andere dag met zijn drieën het werk doen dat we normaal met zijn zessen deden", aldus een van de deelnemers aan het onderzoek van Jobbird.com. ,,Het werd ons gebracht alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Vroeger gingen we nog wel eens borrelen op vrijdag, maar ik heb nu echt geen zin meer om met mijn baas in de kroeg te staan."

Massaontslagen

Door slechte communicatie over massaontslagen en bezuinigingen ontstaat spanning op de werkvloer die vaak uitloopt op ruzie. Volgens Bal is het zelfs de meest voorkomende oorzaak van arbeidsconflicten. Hij denkt dat dit de komende jaren zo blijft en dat de verhouding tussen werkgever en werknemer alleen maar verslechtert. Het aantal mensen dat niet met zijn baas door één deur kan zal daarom alleen maar stijgen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *