Corona-proof de toekomst in. De RI&E – precies wat je nodig hebt

Bron:www.rie.nl

Hoe is uw bedrijf voorbereid op een wereld waarin virussen, zoals corona, een serieus risico vormen voor uw bedrijfscontinuïteit? Weet u eigenlijk waar de risico’s precies zitten?

Virologen waarschuwen dat deze uitbraak van het corona-virus niet de laatste zal zijn. Met oog op de veiligheid van uw medewerkers en tegelijkertijd ook de bedrijfscontinuïteit, moeten we zorgen dat de risico’s op besmettingen in het bedrijf geminimaliseerd worden.

Risico’s inventariseren

Om de maatregelen goed af te stemmen – en ook niet meer maatregelen op te leggen dan noodzakelijk – is er goed zicht nodig op de risico’s. Hiervoor is de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) een goed hulpmiddel. Via de RI&E, die overigens vanuit de Arbowet verplicht is voor ieder bedrijf met personeel, loopt u op een gestructureerde manier alle risico’s op het gebied van gezond en veilig werken na, waaronder risico’s op virussen. Denk aan een inventarisatie van welke soorten contacten er zijn, welke oppervlakten regelmatig worden aangeraakt een uiteraard ook hygiëne.

Corona-module

De RI&E is in feite een lijst met risico’s, een prioritering en een lijst met maatregelen om die risico’s te minimaliseren. Om het eenvoudiger te maken, zijn er voor heel veel sectoren speciale branche-RI&E’s beschikbaar. Daarin zijn de belangrijkste risico’s in de sector, inclusief maatregelen al opgenomen. Voor kleinere bedrijven die niet aangesloten zijn bij een branche, is er de Route naar RI&E, waarmee ook aan de hand van de sector al een voorselectie wordt gemaakt en u door de RI&E heen wordt geleid.

In veel van deze sectorspecifieke RI&E’s is inmiddels een speciale module voor Corona (en andere virussen) opgenomen. Ook maatregelen die kunnen worden getroffen staan daarin. Zo hoeft u het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden, maar u kunt ook uw eigen maatregelen toevoegen. Deze instrumenten helpen om te voldoen aan de wet- en regelgeving, maar belangrijker nog: het helpt u om een gezonde en veilige werkplek te creëren voor uw werknemers en uzelf.

Maak gebruik van de acties tijdens de Week van de RI&E

Aan de slag met de RI&E? Maak dan gebruik van de vele acties en activiteiten die tijdens de Week van de RI&E (21-25 juni) worden georganiseerd. Bedrijven, brancheorganisaties, arbodiensten en adviseurs kunnen ondersteunen: van gratis helpdesks tot het compleet uitvoeren van de RI&E en speciale ondersteuning bij de corona-module. Kijk voor alle acties en activiteiten op www.weekvanderie.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *