Bonden maken zich zorgen over ziektepreventie

Bedrijven doen te weinig om beroepsziekten en ongevallen op de werkvloer te voorkomen. De vakcentrales FNV, CNV en MHP pleiten er daarom voor dat de werknemers meer eigen verantwoordelijkheid krijgen, door hen zelf een zogenoemde preventiemedewerker te laten kiezen.

Bedrijven doen te weinig om beroepsziekten en ongevallen op de werkvloer te voorkomen. De vakcentrales FNV, CNV en MHP pleiten er daarom voor dat de werknemers meer eigen verantwoordelijkheid krijgen, door hen zelf een zogenoemde preventiemedewerker te laten kiezen.De vakcentrales constateren dat bij veel bedrijven de wettelijk verplichte preventiemedewerker alleen op papier bestaat. Bovendien heeft meer dan helft van de Nederlandse bedrijven geen beleid op het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) bespreekt donderdag in de Tweede Kamer de plannen van de vakcentrales. Dat meldt een woordvoerder van ministerie woensdag.

Door het personeel de preventiemedewerker te laten kiezen, moet de betrokkenheid van het personeel bij hun eigen veiligheid en gezondheid worden vergroot, licht vicevoorzitter van de FNV Ruud Kuin toe. "Deze persoon kan bovendien een goede schakel zijn tussen de werkgever, OR en werknemers", verklaart hij. "Een door de werkgever aangewezen preventiemedewerker werkt niet, dat is inmiddels duidelijk."

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is 'heel positief' over het plan, laat hij in een reactie weten. "De zorg voor arbeidsomstandigheden is de laatste jaren nogal in elkaar gezakt. Maar dit plan is slechts het begin, er moet op dit gebied nog veel meer gebeuren", zegt hij.

Een preventiemedewerker moet de risico's op het terrein van ziektes en ongevallen bij een bedrijf in kaart brengen, en is medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van de maatregelen die worden genomen. Bij kleine bedrijven mag de directeur de preventiemedewerker zijn.

Volgens de vakcentrales zijn er jaarlijkse 220 duizend ernstige ongevallen op het werk. Dertigduizend werknemers lopen daarnaast een beroepsziekte op.

Door: Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *