‘Automobilisten verliezen concentratie door veiligheidssystemen’

Door Mitchel van Essen | Autovisie

Door de aanwezigheid van veiligheidssystemen in moderne auto’s verslapt de concentratie van de bestuurder. Dat denkt de meerderheid van de lezers van Autovisie en De Telegraaf.

   

  Op de stelling 'Door veiligheidssystemen in auto's verslapt de concentratie van de bestuurder' werd ruim 2.100 keer gestemd, waarbij een meerderheid van 66 procent het eens was met de stelling. De overige 34 procent gaf aan dit niet te zijn.

  Veiligheid

  Anno 2015 nemen auto's bestuurders steeds meer werk uit handen. Ze kunnen zelf afremmen, voetgangers of fietsers waarnemen in het donker, automatisch afstand houden tot een voorganger en zonder input van de berijder binnen de lijnen blijven. De veiligheid op de weg zou hierdoor moeten toenemen, maar daarover bestaan twijfels.

  SWOV

  Niet alleen bij de lezers, maar ook bij de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. "Kort gezegd komt het erop neer dat automobilisten in zeer geautomatiseerde auto's andere dingen gaan doen", zegt Willem Vlakveld, onderzoeker verkeersgedrag bij de SWOV. "Men let minder goed op het verkeer en reageert trager."

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *