‘Zitten is het nieuwe ongezond eten’

Steeds vaker hoor je mensen om je heen zeggen 'ik neem wel even de trap' of 'ik pak toch maar de fiets in plaats van de auto'. Na de gezond eten hype lijkt het adagium voor een gezond leven nu 'bewegen, bewegen, bewegen', waarbij met name zitten uit den boze is. Onderzoek onderstreept dat nu: in Europa overlijden twee keer meer mensen aan te weinig bewegen dan aan obesitas.

   

  Te weinig bewegen

  Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge bestudeerden twaalf jaar lang meer dan 300.000 mensen. En wat bleek?  De wetenschappers analyseerden de mate van beweging, de omvang van de taille en registreerden het aantal sterfgevallen in de onderzoeksgroep. Aan de hand van percentages konden zij vervolgens concluderen dat er jaarlijks 676.000 mensen overlijden aan te weinig beweging en 337.000 aan obesitas. Twintig minuten stevig doorwandelen zou de gezondheid al erg verbeteren volgens de onderzoekers.

  'Je spieren en gewrichten roesten'

  Onze sportdeskundige Marije de Vries kan zich helemaal vinden in de uitkomsten van het onderzoek: "Naast dat weinig bewegen obesitas in de hand werkt, zijn er inderdaad mensen die wel 'fat-but-fit' zijn. Het is ook niet met elkaar te vergelijken; dik zijn en weinig bewegen. Weinig bewegen veroorzaakt heel veel problemen en obesitas is er daar een van. En obesitas vergroot weer de kans op ziekten en hormonale stoornissen zoals stressklachten, depressies, ontstekingen en een verminderende weerstand. Ook vermindert het de kwaliteit van leven. Want van weinig beweging gaan de spieren en gewrichten roesten, en we weten allemaal wat er gebeurt als er iets gaat roesten."

  Lang zitten ongezond

  Uit een ander onderzoek blijkt dat zitten schadelijker is voor je gezondheid dan we dachten. Gezondheidsondernemer René Sielhorst vindt het tijd voor actie, laat hij aan het NOS weten: "Vier uur per werkdag zitten is ongezond. Dat betekent niet dat je de hele tijd moet staan of rondlopen, nee je moet het zitten afwisselen met staan. En staan weer met rondlopen. Mensen met kantoorbanen moeten proberen niet meer dan een half uur onafgebroken te zitten."

  Zitcultuur

  "Het is wel lastig om onze zitcultuur te veranderen", laat René Sielhorst weten. "Onze samenleving is gericht op zitten. Als je ergens binnenkomt, is het eerste wat je hoort: ga lekker zitten. Zitten hoort zo bij onze samenleving, dat we zelfs sport associëren met zitten."

  Bewust worden

  "Je zit op voetbal", haalt Sielhorst aan als voorbeeld. "Om dit te veranderen moet je op de werkplek van mensen beginnen. Je moet je personeel, je collega's, er bewust van maken dat zitten slecht is voor hun gezondheid. Om jezelf er in ieder geval aan te herinneren dat je elke 30 minuten even moet staan of rondlopen kun je een post-it in het zicht plakken met de 'ingeplande onderbrekingen'."

  Een gedachte over “‘Zitten is het nieuwe ongezond eten’”

  1. Nieuws

   BINNENKORT NORM VOOR ZITTEN?

   22 januari 2015 | Inrichting arbeidsplaatsen
   Het is een kwestie van tijd voordat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) met een norm komt die zittend werk reguleert. Kantoorwerkers zouden niet langer dan een half uur achter elkaar moeten zitten.
   Dat zegt gezondheidsondernemer René Sielhorst in een interview met de NOS. Sielhorst vergelijkt in het interview zittend werk met asbest: “Want als je weet dat asbest ongezond is, dan bouw je toch ook geen huizen meer waar asbest in zit? En als je nu hoort dat zitten ongezond is, dan ga je toch je werkplek anders inrichten?”

   Aandoeningen
   Werkgevers zijn echter nog niet te porren voor een andere inrichting van de werkplek. De meesten willen toch traditionele bureaus, constateert Sielhorst. En dat terwijl er steeds meer sedentair werk al jaren wordt gelinkt aan allerlei aandoeningen, van obesitas tot diabetes, hart- en vaatziekten.

   Lekker zitten
   Het is volgens Sielhorst niet de bedoeling dat mensen acht uur lang staan en lopen, maar wel dat ze regelmatig in beweging komen. De samenleving is nu volgens hem veel te veel gericht op ‘lekker zitten’. “Om dit te veranderen moet je op de werkplek van mensen beginnen. Je moet je personeel, je collega’s, er bewust van maken dat zitten slecht is voor hun gezondheid.”

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *