InspectieSZW (voorheen Arbeidsinspectie) ‘te weinig tijd voor preventie’

Door het groeiend aantal bedrijfsongevallen kan de Inspectie steeds minder tijd aan preventie besteden. Dit zegt IG Marc Kuipers vandaag in een paginagroot verhaal in de Telegraaf. Hij hoopt dat volgend jaar de verhouding tussen ongevalsonderzoek en preventie weer 50/50 is, “maar ik maak me daar zorgen over.”

Marc zegt het werk bij de Inspectie “spannend’ te vinden. “Als er bij een inval wegens PGB-fraude een Ferrari wordt weggetakeld, dan geeft dat een kick. Net goed, denk ik dan.”

Zorglijk vindt “de boomlange hoogste baas van de Inspectie SZW” dat door de bloeiende economie bedrijven weinig tijd besteden aan veiligheid en gezondheid, schrijft De Telegraaf. “Door de schaarste op de arbeidsmarkt neemt de neiging toe om dingen nog effe snel te doen.”

Verder vertelt Marc in het artikel dat we de komende jaren meer aandacht besteden aan gevaarlijke stoffen, onderbetaling en psychosociale arbeidsbelasting, zoals pesten. “En als het misgaat, gaat u pestboetes uitschrijven?” vraagt De Telegraaf. “In hemelsnaam”, antwoordt de IG met een afwerend gebaar. “Nee, zo is het niet. Tegen de tijd dat werkgevers rijp zijn voor een boete zijn het echt wel notoire overtreders. We willen best eerst zeggen wat een bedrijf fout doet en een waarschuwing geven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *