evofenedex: ‘Zorg bij hitte voor voldoende water in magazijnen’.

Bron:Transport.nl
Hittegolf: maak een hitteplan voor de werkvloer.
Bedrijven moeten zorgen voor voldoende water in en rondom hun magazijn nu de temperatuur deze week in grote delen van het land boven de dertig graden uitkomt. Deze oproep doet ondernemersvereniging evofenedex die stelt dat de huidige hoge temperaturen vragen om een hitteplan voor de werkvloer. De oproep van evofenedex volgt op het vandaag van kracht worden van het Nationaal Hitteplan.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. Hier werken zo’n 600.000 mensen – van de heftruckchauffeur die met pallets door het magazijn rijdt tot de orderpicker die online bestellingen klaarmaakt voor verzending. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om werknemers te beschermen tegen gezondheidsschade door te hoge temperaturen op de werkplek.

De temperatuur loopt in magazijnen, groothandels en distributiecentra met een plat dak snel op; daarom raadt evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, ondernemers aan om te zorgen voor voldoende zonwering, een goede airconditioning, het inzetten van tropenroosters en dus ook voldoende water. Met een aantal eenvoudige maatregelen wordt het voor heftruckchauffeurs, orderpickers en logistiek managers een stuk prettiger om, ondanks de hitte, veilig en efficiënt door te kunnen werken.

Nationaal Hitteplan

Officieel is er geen temperatuurgrens waarbij bedrijven maatregelen moeten nemen, maar volgens de wet hebben werkgevers wel de plicht om werknemers te beschermen tegen gezondheidsschade door te hoge temperaturen op de werkplek. Niet alleen de temperatuur is belangrijk, ook de luchtvochtigheid en zwaarte van het werk moeten worden meegewogen.

Nederland telt steeds meer magazijnen. Dan gaat het niet alleen om grote logistieke complexen, maar ook om groothandelaren in bijvoorbeeld verf. Vaak zijn er al maatregelen genomen zoals het plaatsen van zonwering of installatie van airconditioning. Toch kunnen de hoge temperaturen er voor zorgen dat het in de loop van de middag niet meer uit te houden is in het magazijn. Dan is het de moeite waard om een tropenrooster te overwegen. Begin bijvoorbeeld om 6.00 uur en werk door tot een uur of 14.00 uur.

Plat dak

Veel bedrijfsgebouwen en magazijnen hebben een plat dak. En een brandende zon zorgt er al snel voor dat de temperatuur binnen enorm oploopt. Om dat enigszins te voorkomen, is het verstandig om op gezette tijden het dak kort te besproeien. ’s Nachts koelt het af en daar kun je gebruik van maken door ventilatoren de koelere lucht naar binnen te laten blazen. Een andere praktische tip is om zoveel mogelijk werkzaamheden op de begane grond uit te voeren omdat de temperatuur daar het laagst is.

Arbeidsinspectie

Als je als ondernemer geen maatregelen treft, dan is er een kans dat werknemers daarover een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie. Als de Arbeidsinspectie vervolgens van mening is dat werknemers mogelijk schade lijden als gevolg van de hitte op de werkvloer, kan zij eisen dat er bepaalde maatregelen worden genomen. De inspectiedienst kan het werk ook stilleggen.

Betere prestaties in een goed klimaat

Voor een ondernemer is een goed klimaat op de werkvloer belangrijk, want een goed klimaat leidt tot betere prestaties. Een hogere temperatuur zorgt voor minder productiviteit, zo blijkt uit onderzoek. Dat kan oplopen tot maar liefst 50 procent. Zorg er ook voor dat werknemers die bijvoorbeeld in bedrijfsbusjes rondrijden of in vrachtauto’s zitten voldoende water bij zich hebben. Hoewel de meeste voertuigen voorzien zijn van airconditioning is het verstandig om extra drinken mee te nemen voor het geval er pech onderweg ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *