In 2013 relatief weinig bedrijfsongelukken in de IJmond

IJMUIDEN – Het percentage werknemers dat in de IJmond slachtoffer werd van een bedrijfsongeluk lag in 2013 drie procent onder het landelijke gemiddelde van 6,7 procent.

Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door TNO en het CBS. De journalistieke datadienst Local Focus vroeg deze gegevens op. De NEA is een onderzoek naar de werksituatie van Nederlandse werknemers bekeken door de ogen van werknemers. Er wordt gekeken naar Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar oud. Er worden onder meer vragen gesteld over werkdruk, pesten op de werkvloer, arbo-omstandigheden en de relatie tussen thuis en werk. Gemiddeld doen per jaar ruim 23.000 werknemers mee. De verzamelde gegevens worden door weging representatief gemaakt voor de populatie. Daardoor is het mogelijk om op basis van de NEA betrouwbare uitspraken te doen over alle werknemers van Nederland.

IJmond
Ook het aantal bedrijfsongelukken werd in kaart gebracht bij dit onderzoek. Er is sprake van grote regionale verschillen. In Midden-Limburg ligt het percentage op 11,2 procent, terwijl in de regio Delfzijl en omgeving het percentage op 0 procent ligt. Dit kan te maken hebben met het soort werk dat veel voorkomt in een regio. In een regio met veel zware industrie en bouwbedrijven komen vanzelfsprekend meer ongelukken voor dan in een plattelandsgebied. Ondanks dat er in de IJmond veel industrie aanwezig is, denk aan Tata Steel en de haven in IJmuiden, behoort de regio tot de drie gebieden waar de minste ongelukken tijdens het werk plaatsvinden. Alleen in Zeeuwsch Vlaanderen en Delfzijl en omgeving ligt het percentage lager. Het percentage in de IJmond is ook flink gedaald. In 2011 lag het percentage nog op 6,8 en in 2012 op 6,7. In 2013 was er dus sprake van een daling van liefst drie procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *