zelftest veilig werken transport en logistiek

07 maart 2012 • Louise Wagenaar • Bron: Inspectie SZW

Inspectie SZW stelt vanaf deze maand via internet een test beschikbaar waarmee bedrijven in de transport en logistiek zelf kunnen checken of ze aan de regels van veilig werken voldoen. Met de zelftest wil de Inspectie SZW bedrijven aansporen om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Alleen al door ongelukken met heftrucks vallen jaarlijks gemiddeld vijf doden en 1700 gewonden. De online zelfinspectie moet de veiligheid op de werkvloer vergroten.

Op www.zelfinspectie.nl/transport-logistiek kunnen bedrijven de test invullen. Bij iedere vraag staan tips om de omstandigheden zo nodig te verbeteren. De onderwerpen die in de test aan bod komen zijn grotendeels dezelfde als waar de Inspectie SZW bij een controle op let. Het doen van de test is een goede graadmeter van hoe het bedrijf er voor staat, waardoor het bij een inspectie niet voor verrassingen komt te staan. De online zelfinspectie is dus niet bedoeld als vervanging van controles van de Inspectie SZW.

In de test komen vier onderwerpen aan bod:
Inrichting van de werkplek, inclusief gereedschap en machines etc.;
Voorlichting en instructie van personeel;
Onderhoud en inspectie van de werkplek inclusief gereedschapapparatuur en machines;
Toezicht op werknemers.
Er gebeuren nog altijd veel arbeidsongevallen door een onveilige inrichting van de werkplek, onjuiste werkmethodes en ondeskundigheid of onoplettendheid. Aanrijd- en valgevaar, lichamelijke overbelasting, uitlaatgassen van dieselmotoren en agressie zijn de grootste risico’s voor werknemers in de sector.

Bron:

Inspectie SZW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *