Winkeliers overspoeld met geweld

Elke dag 600 medewerkers dupe agressie

door Gijsbert Termaat

Leidschendam –
Elke dag worden 600 winkelmedewerkers bedreigd en geconfronteerd met lichamelijk of verbaal geweld. In totaal gaat het om 180.000 incidenten per jaar en in zon 10.000 gevallen gaat het er zo heftig aan toe, dat personeelsleden worden geschopt, bespuugd, geslagen, geknepen of anderszins fysiek worden toegetakeld.

Dat blijkt uit een veiligheidsmeting van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), die vandaag aan minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wordt aangeboden en waarover De Telegraaf al beschikt.

De resultaten zijn ontluisterend. We doen nu al vier jaar onderzoek naar de werkomstandigheden van winkelpersoneel. In die periode hebben we 8500 ondernemers gevraagd naar hun bevindingen. Het blijkt dat in al die jaren de veiligheid niet is verbeterd en personeel zich nog vaak angstig en bedreigd voelt, zegt Hendrik-Jan Kaptein van het CVV.

Het gebeurt nog vaak dat een ontevreden klant met zijn vuist zwaait om zijn gelijk te halen. Ook mensen die betrapt worden op diefstal gaan vaak als een waanzinnige tekeer tegen een winkelmedewerker. Alsof die een overtreding begaat als hij of zij een crimineel ontmaskert. Het is helaas de dagelijkse praktijk in veel winkels, constateert Kaptein aan de vooravond van de Week van de Veiligheid.

Een gedachte over “Winkeliers overspoeld met geweld”

 1. Woede om agressie in winkel

  DEN HAAG –
  De politiek reageert met verbijstering over het veelvuldige geweld waarmee winkeliers in ons land te maken hebben.
  De Telegraaf meldde gisteren dat dagelijks 600 medewerkers worden geconfronteerd met agressie. ’Verhuftering’ van de samenleving, vindt de VVD. De PvdA vindt de cijfers ’schrikbarend’.
  PvdA-Kamerlid Marcouch gaat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vragen welke mogelijkheden hij ziet om de agressie tegen middenstanders te beteugelen. „We moeten de pakkans verhogen en zorgen dat er bij geweld een stevige straf volgt. Ondernemers kunnen ook onderling meer informatie uitwisselen over hun vaste criminele klanten – zij kennen hun pappenheimers en weten wat het beste werkt.”
  Ook de SP reageert fel en vindt dat het kabinet winkeliers in de steek laat. „Als je blijft bezuinigen op de politie, er zijn 2000 agenten wegbezuinigd, dan moet je niet raar opkijken als dit soort zaken niet wordt opgepakt”, zegt Kamerlid Kooiman in een reactie op het rapport over de agressie tegen winkelmedewerkers, die zwaar te lijden hebben onder het fysiek en verbaal geweld.
  „Ik hoor vaak van middenstanders dat ze proberen een melding te doen van inbraak, overval of diefstal met geweld, dat ze de camerabeelden van de verdachte en een aangifte op een presenteerblaadje aanbieden, maar dat de politie het gewoon te druk heeft om er iets mee te doen. En als ze de zaak al oppakken, dan heeft het OM het weer te druk.”
  Voor de PVV tonen de geweldscijfers in winkels dat de criminaliteit helemaal niet daalt. „We roepen de minister dan ook op geen politiebureaus meer te sluiten en ervoor te zorgen dat de pakkans flink stijgt”, zegt Kamerlid Helder. „De hardwerkende winkeliers verdienen bescherming!”
  Net als VVD-kamerlid Tellegen, ziet kamerlid Berndsen (D66) de agressie tegen winkeliers als het gevolg van de alomtegenwoordige ’hufterigheid’ in de maatschappij. Zij ziet vooral wat in betere trainingen voor winkelpersoneel. „Zij moeten leren de-escaleren. Hun weerbaarheid en assertiviteit moeten omhoog.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *