Waarom zitten het nieuwe roken is

Heb je een zittend beroep? Dan is het oppassen geblazen. Hoe meer tijd je zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisicos, blijkt uit een onderzoek van University Of Leicester onder bijna 800.000 personen. Degenen die dagelijks het langst zaten hadden meer dan 2 keer zoveel kans op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende beweging kregen was het risico groter.
Volgens een andere studie, verschenen in het British Medical Journal kun je twee jaar aan je leven toevoegen alleen al door minder dan drie uur per dag op je kont te zitten. Dit is met een kantoorbaan niet eenvoudig, dus denk creatief. Je hoeft niet gelijk elke dag te gaan sporten (al helpt het als je niet elke avond voor de tv hangt), je last gewoon bij de juiste gelegenheden een staand moment in en verkort zo non-actief je zit-tijd.

Werkoverleg: ga staan
Vergaderingen worden vrijwel altijd zittend gedaan en duren vaak veel te lang. Overleg de eerstvolgende keer dus eens staand, zegt David Dunstan van het Australische Baker IDI Heart & Diabetes Institute. Je bloedsuikerspiegel blijft dan gelijk en jullie werken de agenda ook nog een sneller af waarschijnlijk.

Telefoneren: ga staan
Wanneer je staat tijdens een telefoongesprek ben je meer gefocust en aanwezig, zegt Nico Pronk van de International Association for Worksite Health. Hij voegt hieraan toe dat een ommetje tijdens de lunch en koffiepauze, en een staande conference call al snel een extra uur toevoegt aan de tijd dat je staat.

Functioneringsgesprek: blijf zitten
Het bespreken van iemands prestaties is een serieuze aangelegenheid. Vooral als er heikele punten besproken moeten worden, kunnen jullie beter even gaan zitten. Staand komt de kritiek nog harder aan.

E-mails beantwoorden: ga staan
Plaats je laptop op een kast op borsthoogte om een poosje staand te werken. Ga weer zitten nadat je alle e-mails beantwoord hebt.

Projectplanning en ingewikkelde projecten: blijf zitten
Moet je in een ingewikkeld project duiken waarover je diep moet nadenken, dan doe je dat het best zittend, zegt auteur en endocrinoloog James Levine een fervent voorstander van de treadmill desk, ofwel een loopband en bureau ineen. Ik schreef mijn tweede roman zittend maar de redactie deed ik op een lopende band.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *