VVD: schrap overbodige arboregels Europa

De VVD wil af van allerlei gedetailleerde arboregels uit Europa waar Nederlandse ondernemers last van hebben. Het liberale Kamerlid Sjoerd Potters heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag tijdens een debat opgeroepen er in Brussel voor te zorgen dat die arborichtlijnen worden aangepast.

Volgens Potters zijn veel regels overbodig, omdat ze niet blijken te werken. ,,Ook jagen ze ondernemers onnodig op kosten, staan ze innovatie in de weg en zadelen ze ondernemers op met tijdrovend papierwerk. Op het terrein van arbeidsomstandigheden is Nederland bovendien het braafste jongetje van de klas door zelf nog eens extra regels toe te voegen aan de toch al zo strenge regels uit Brussel. Dat moet anders.”

Als voorbeeld noemde Potters de Europese regel die voorschrijft wat voor een type schoenen werknemers moeten dragen die op oneffen vloeren werken. ,,Het type profiel, de hoogte van de hak, het wordt allemaal vanuit Brussel bepaald, tot grote frustratie van de werknemers.”

Volgens coalitiepartner de PvdA maakt de VVD op deze manier een ,,karikatuur” van de arboregels. ,,Elk jaar sterven er nog 3000 mensen op of door hun werk, dus het belang van goede arboregels staat buiten kijf”, aldus Kamerlid John Kerstens.

Asscher zei dat het kabinet in beginsel voorstander is van het schrappen van te gedetailleerde regels. Hij maakt zich daarvoor ook sterk in Brussel. Asscher wees er wel op dat Nederland één van de 28 lidstaten is en dus niet meteen overal zijn zin in krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *