Valbescherming is nodig voor daken sporthallen, en dat gaat nu geld kosten

Bron: De Gelderlander, door: Eric Wijnacker 

Om eventuele fatale valpartijen te voorkomen, gaat de gemeente Neder-Betuwe valbeschermingen plaatsen op de daken van de sporthallen in Kesteren en Opheusden.

Vooral sinds er zonnepanelen op de daken liggen, moeten er nog weleens mensen op de hoge daken zijn en dat maakt de kans op ongelukken groter. Bij de sporthallen De Leede in Kesteren en De Biezenwei in Opheusden moeten valbeveiligingsmaatregelen zoals hekken worden aangebracht om veilig werken op hoge daken te garanderen.

15.000 euro

Niet te voorzien was dat zonnepanelen verplaatst moeten worden om veilige loop- en werkzones te realiseren. Dit leidt tot onvoorziene werkzaamheden en dat kost in totaal 15.000 euro.

Het is overigens een wettelijke verplichting om te zorgen voor meer veiligheid als mensen moeten werken op hoge daken. De daken zijn zo hoog dat eventuele valpartijen ernstige consequenties kunnen hebben.

Slechte kwaliteit dak

Maar door die werkzaamheden op het hoge dak van sporthal De Leede moet een deel van de zonnepanelen verplaatst worden naar een lager gelegen dak. En dat lager gelegen dak blijkt er slechter aan toe dan gedacht, controle heeft geleerd dat dat dak van zeer matige kwaliteit is. Als er daarna zonnepanelen op geplaatst zouden worden, zou korte tijd later alsnog het hele lage dak vervangen moeten worden en dat kost alleen maar meer geld.

Hoewel het lage dak eigenlijk pas in 2029 vervangen zou worden, wil het college dat nu maar meteen laten doen, om hogere kosten later te voorkomen. Dat kost nu 36.000 euro extra, terwijl die kosten pas begroot waren voor 2029.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *