Steigers onveilig door fraude

 

Auteur: door John Geijp | dinsdag 24 juli 2012 

GRONINGEN – De veiligheid op grote bouwplaatsen is in het geding door een groeiend aantal onbevoegde steigerbouwers, die op malafide wijze een bewijs van vakbekwaamheid hebben gekregen.

Dat probleem doet zich onder meer voor bij de bouw van de nieuwe energiecentrales van Nuon en RWE/Essent in de Eemshaven, waar honderden overwegend buitenlandse steigerbouwers actief zijn. Dat blijkt uit informatie van de Vereniging Steigerbouw Bedrijven (VSB) en FNV Eemsmond, dat zich bezighoudt met de arbeidsomstandigheden in de Eemshaven.
Steigerbouwers moeten hun vakbekwaamheid aantonen omdat die van groot belang is voor hun eigen veiligheid en die van de gebruikers van de stellages. Jongeren kunnen door een werk- en leerproject voor verschillende functies in het vak een door het ministerie van Onderwijs erkend diploma halen. In het geding zijn evenwel de certificaten Steigerbouwer A en B, die getuigen van voldoende opleiding en praktijkervaring. <NO>Alleen door de Raad voor de Accreditatie erkende bedrijven mogen die certificaten verstrekken en ervoor opleiden.

„Ik heb gehoord dat je al een certificaat kunt krijgen als je twee koppen koffie met een trainer hebt gedronken", zegt VSB-secretaris P. Hecker. Joukien Haan van FNV Eemshaven maakt melding van een ‘levendige handel’ in de identiteitspasjes.„Hierdoor ontstaan levensgevaarlijke situaties”, zegt zij. Je moet er niet aan denken dat een steiger instort omdat de bouwers niet weten waarmee ze bezig zijn.’ De onbevoegde steigerbouwers zijn volgens Haan vooral te vinden onder de buitenlandse krachten die via uitzendbureaus op de bouwplaatsen terecht komen. 

Een gedachte over “Steigers onveilig door fraude”

 1. Arbeidsongevallen – Val van hoogte – Ongevalscijfers

  Jaarlijks vinden gemiddeld 6.300 SEH-behandelingen plaats in verband met een val van hoogte tijdens het werk. Van de slachtoffers die na een val van hoogte tijdens het werk op de SEH-afdeling belanden, is 1 op de 5 (20%) dusdanig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Elk jaar overlijden gemiddeld 18 personen door een val van hoogte tijdens het werk.

  Letsels door vallen van hoogte tijdens het werk

  Aantal

  SEH-behandelingen

  6.300

  Ziekenhuisopnamen na SEH-behandeling

  1.200

  Overledenen

  18

  De slachtoffers van een val van hoogte tijdens het werk die op een SEH-afdeling worden behandeld zijn overwegend mannen, vaak in de leeftijd van 25 tot en met 44 jaar. De meeste letsels worden veroorzaakt door een val van een vaste trap, een ladder, een steiger of een val van een vrachtauto, kar of laadklep. Het betreft, zover bekend, met name ongevallen in de bedrijfstak 'bouw' (29%) en de bedrijfstak 'vervoer, post en communicatie' (12%, 760).
  Behandeling op de SEH-afdeling na een val van hoogte tijdens het werk vindt vooral plaats in verband met letsel aan schouder/ arm/ hand (33%) of letsel aan heup/ been/ voet (33%). Het gaat daarbij relatief vaak om fracturen. Bij ziekenhuisopnamen is relatief vaker dan bij de SEH-behandelingen sprake van letsel aan romp/ wervelkolom; dit soort letsel is dus vaker ernstig letsel.

  Bron: Statistiek niet-natuurlijke dood – Doodsoorzakenstatistiek 2006-2010, Centraal Bureau voor de Statistiek; Statistiek niet-natuurlijke dood 2006-2010 (microbestand), Centraal Bureau voor de Statistiek; Letsel Informatie Systeem 2006-2010, VeiligheidNL, Letsellastmodel 2010,VeiligheidNL i.s.m. Erasmus Medisch Centrum; Enquêteberoepsbevolking 2006-2010, Centraal Bureau voor de Statistiek; Krantenknipselregistratie 2006-2010, VeiligheidNL

  Cijferfactsheet Arbeid – Vallen van hoogte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *