Steiger blijft bron van arbeidsongevallen

Bron:Arbo-Online

Werken op hoogte en vanaf een steiger in het bijzonder, het blijft een bron van arbeidsongevallen. Ook recentelijk vonden er weer twee ernstige ongevallen plaats tijdens het werken op steigers, waarvan een met dodelijke afloop.

De locatie en toedracht van beide arbeidsongevallen zijn totaal verschillend. Wat ze gemeen hebben: een steiger en een val van flinke hoogte.

Bouwvakker valt 9 meter in liftschacht

Een bouwvakker is ernstig gewond geraakt toen hij in een kantoorgebouw in Den Haag in de liftschacht viel. De man was bezig met enkele noodzakelijke aanpassingen om het gebouw brandveiliger te maken. Hij werkte aan het optrekken van een brandcompartiment en viel vanaf een steiger de liftschacht in. Daarbij viel hij dwars door een rooster, dat moest dienen om de schacht af te dekken. De man kwam drie verdiepingen lager terecht, een val van zo’n negen meter. Enkele collega’s zijn erin geslaagd om het slachtoffer uit de schacht te halen. De gealarmeerde brandweer kon daarom onverrichter zake naar huis. De Inspectie SZW stelt een onderzoek in naar de toedracht van het incident.

> LEES OOK: 27.000 euro boete Bart Smit na liftongeval

Aan steiger gezekerde werkman verdrinkt

In IJmuiden is een man overleden nadat hij door een vallende steiger onder water werd getrokken Het slachtoffer lag achttien minuten in het koude water voordat brandweerduikers hem eruit wisten te halen, zo meldt de brandweer. De werkman was bezig met het afbreken van een steiger bij de sluizen die de verbinding vormen tussen het Noordzeekanaal en de Noordzee. Door nog onbekende oorzaak kantelde de steiger, waardoor de man met stellage en al in het koude water viel. Doordat hij met een veiligheidslijn was gezekerd aan de steiger, werd de man door het gewicht ervan naar beneden en onder water getrokken. Het water ter plaatse is 16 meter diep, de watertemperatuur ligt rond de 12 graden.

> LEESTIP: Praktijkgids Arbeidsveiligheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *