Slordige baas oorzaak veel ongevallen

Er bestaan grote verschillen tussen de ongevallen van buitenlandse bouwvakkers en die van hun Nederlandse collega’s. Niet alleen overlijden meer buitenlanders door ongelukken, ook de aard van de ongevallen verschilt. Dat komt naar voren in een analyse van ongevallen van de Inspectie SZW die in bezit is van dagblad Cobouw. De analyse leert dat niet-Nederlandse werknemers vaker dan Nederlanders arbeidsongevallen hebben door contact met bewegende delen van een machine, aanrijding door een voertuig en contact met handgereedschap. Vallen doen ze echter minder dan hun Nederlandse collega’s.

Daarnaast is slordigheid een oorzaak. Zo is een kitter van een steiger gevallen omdat er vloerelementen ontbraken. Dit gebrek was bekend bij de uitvoerder die echter vergat het de kitter te vertellen. Deze zag het wel, maar was niet verbaasd omdat het vaker voorkomt. De bijna onvermijdelijke val leidde tot een dwarslaesie.

Uit de analyse blijkt verder dat buitenlandse werknemers bijna twee keer zo vaak een dodelijk ongeval krijgen als hun Nederlandse collega’s. In het algemeen is gebrek aan kennis van de voertaal een belangrijke oorzaak van ongevallen onder buitenlandse werknemers, aldus de Inspectie SZW

http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/02/25/slordige-baas-oorzaak-veel-ongevallen

http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/02/25/taalproblemen-oorzaak-ongeval-buitenlanders?utm_source=cobouw

Publicatie datum: 24-02-2015 16:05

Een gedachte over “Slordige baas oorzaak veel ongevallen”

 1. Taalproblemen oorzaak ongeval buitenlanders
  Buitenlandse werknemers krijgen bijna twee keer zo vaak een dodelijk ongeval als hun Nederlandse collega’s.

  In het algemeen is gebrek aan kennis van de voertaal een belangrijke oorzaak van ongevallen onder buitenlandse werknemers. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerde analyse van de onderzoeken naar ongevallen van de Inspectie SZW. Het onderzoek richt zich op onder meer monteurs van zonnepanelen en kitters.

  Bij 9 procent van de ongevallen met letsel waarbij buitenlandse werknemers betrokken zijn, is gebrek aan taalkennis een oorzaak. Bij Nederlandse werknemers is dat slechts 0,3 procent.

  Opvallend is dat het risico voor buitenlanders het leven te laten bij een ongeval ook groter is. Het aantal dodelijke ongelukken ligt met 4,2 procent van alle ongevallen bijna twee keer zo hoog als bij Nederlanders met 2,2 procent.

  De onderzoekers hebben geen koppeling gelegd met de arbeidsrelatie, maar wel is hen opgevallen dat uitzendkrachten vaker ongelukken krijgen dan vaste medewerkers. Ze tekenen daarbij aan dat buitenlanders veel vaker als uitzendkracht werken dan Nederlanders. Van de buitenlandse werknemers die een ongeval kregen, werkte 39 procent van als uitzendkracht tegenover 10 procent van de Nederlandse slachtoffers.

  (Bron: Cobouw.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *