RIVM: Mogelijk mondkapje voor sommige beroepen

Bron:Tubantia.nl  

Mensen met een zogeheten contactberoep, zoals kappers, moeten mogelijk een mondkapje dragen als ze in de toekomst weer aan de slag gaan. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel in een briefing van de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukte dat het niet zeker is dat dat gebeurt, maar zei wel dat er over wordt nagedacht. Maar dan alleen voor bepaalde beroepsgroepen en alleen als het echt bijdraagt aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Uiteindelijk moet het kabinet dat beslissen.

Van Dissel is er niet voor om – net als in Duitsland of België gebeurt – mensen voor te schrijven met een mondkapje op te gaan winkelen. Volgens hem heeft dat geen toegevoegde waarde. Immers: wanneer iedereen zich aan de afspraken houdt (houd anderhalve meter afstand en was regelmatig je handen) moet dat voldoende zijn om besmetting te voorkomen.

Bovendien is hij bang dat het voorschrijven van mondkapjes de situatie juist kan verergeren. ,,Dat mensen die verkouden of ziek zijn denken: ik kan wel naar buiten, want ik heb een mondkapje op.’’

Groot tekort maskers

Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD) wijst erop dat er nog steeds en groot tekort is aan mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit ondanks de landelijke distributie.

Het nieuwe verdeelmodel, waar afgelopen weekend afspraken over zijn vastgelegd, lijkt al meteen zijn werk te doen, constateert De Gouw. Inmiddels gaat twee derde van de chirurgische mondkapjes naar de langdurige zorg, dat was daarvoor de helft. Van de best beschermende gewone maskers gaat momenteel zelfs 100 procent naar de langdurige zorg.

De experts melden overigens, na vragen van Kamerleden, dat mondkapjes in bepaalde situaties en voor bepaalde doelgroepen een bijdrage kunnen leveren aan de afbouwscenario’s de komende maanden. Zo kan een kapper met een mondkapje wellicht weer aan de slag. Dan moet het echter niet gaan om zelfgemaakte kapjes, maar om gekeurde beschermingsmiddelen. Het kabinet is vooralsnog zeer terughoudend over het gebruik van mondkapjes door de gehele bevolking, vanwege de schaarste aan materialen.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *