Corona-pieper om de nieuwe werkelijkheid van 1,5 meter te signaleren

Bron: RTV Papendrecht

Bouwbedrijf VORM heeft samen met technologiebedrijf Mapiq een zogenaamde Corona-pieper ontwikkeld.

Deze pieper, die het formaat heeft van een polshorloge, wijst de bouwvakkers van het bouwbedrijf erop wanneer zijn binnen een straal van 1,5 meter van elkaar af staan. Op initiatief van VORM is Mapiq erin geslaagd om de pieper binnen drie weken te ontwikkelen en gebruiksklaar te maken. De pieper wordt gezien als een belangrijk instrument om bouwplaatsen veiliger te maken.

Bluetooth

De sensoren in de pieper zijn niet voorzien van een internetverbinding en niet persoonsgebonden. Dit betekent dat ze volledig AVG-proof zijn. Iedere sensor zendt een generiek bluetooth signaal uit en vangt die van ander piepers op. Als een signaal zich binnen 1,5 meter afstand bevindt, dan hoort de bouwvakker een pieptoon. Zijn zij 1,5 meter van elkaar verwijderd, dan stopt de pieper en kunnen zij het werk vervolgen.

Belangrijke innovatie bouwsector

Terwijl de Overheid druk is met maatregelen voor de bouw, zit VORM niet stil. “Met de Coronapieper hebben we een belangrijke innovatie ontwikkeld voor de bouwsector, in slechts drie weken tijd”, vertelt Hans Meurs, Algemeen directeur van VORM. “We doen er op onze bouwplaatsen alles aan om onze medewerkers te beschermen, van fysieke strepen op de vloer tot nu dus de Coronapieper. Een belangrijke ontwikkeling in deze tijd!”

Gevolgen voor het woningtekort

Het tekort aan woningen in Nederland is nog altijd groot, ook tijdens de coronacrisis. “Op het moment dat de bouwplaatsen stil komen te liggen, heeft dit grote gevolgen voor het aantal beschikbare woningen. Daarom doet VORM er alles aan om dit te voorkomen, door de RIVM maatregelen op te volgen en de gezondheid van alle bouwplaats medewerkers te borgen”, vertelt Schotte. “Zo gaan de werkzaamheden op onze bouwplaatsen onverminderd door. Met deze maatregelen verwachten we dat de bouwplaats voor iedereen veilig zijn.”

Mapiq buiten het kantoorgebouw

Mapiq ontwikkelt al zeven jaar slimme technologie voor kantoorgebouwen. Aan de hand van data en technologie koppelt het gelijknamige smart office platform medewerkers aan ruimtes, faciliteiten en collega’s. Mapiq stelt medewerkers in staat om makkelijker flexibel te werken en het kantoor te delen. Om dit doel te bereiken ontwikkelde het bedrijf niet alleen software maar ook een eigen sensor die werkplek bezetting zeer accuraat kan meten. Deze sensor is de inspiratie voor het huidige project. “Wij kunnen op dit moment bijdragen door onze technische kennis breder in te zetten dan alleen binnen de kantoorwereld. We weten niet hoe de ontwikkeling van de corona apps eruit gaan zien, maar wij kunnen binnen alle privacy wetgeving mensen toch informeren over wat er als veilig wordt gezien”, vertelt Schutte.

Andere sectoren

De Coronapieper is ontwikkeld voor de bouwsector, maar kan ook zeker bruikbaar zijn voor andere sectoren. Op dit moment onderzoeken VORM en Mapiq de mogelijkheden om de Coronapieper op grotere schaal te produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *