Regels voor duiken massaal overtreden, ook door duikers brandweer

Duiken gebeurt te vaak onveilig. Dat zegt de Inspectie SZW na een onderzoek bij 73 duikbedrijven. Bij 48 van de bedrijven zijn overtredingen geconstateerd. Ook duikteams van zeven brandweerkorpsen maakten fouten.

Het gaat volgens de inspectie vooral mis bij de voorbereidingen, die bij duiken heel belangrijk zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om het goed inschatten van de risico's en het geven van een goede instructie. Ook was het duikmateriaal niet altijd goed onderhouden.

Brandweerduikers in de fout

Maar ook bij het duiken zelf gaat het niet altijd goed. De meest opvallende overtredingen waren het duiken met een onvolledige duikploeg en het duiken op een gevaarlijke plek. Soms hadden duikers geen goed certificaat om onder water te werken.

De inspectie noemt het in het rapport opvallend dat twaalf van de 108 overtredingen werden geconstateerd bij duikteams van zeven brandweerkorpsen. Bij drie brandweerkorpsen ging het om oefeningen. Uit de oefenprogramma's bleek niet dat duikers genoeg deden om de duikvaardigheid te verhogen. 

Fout kan fataal zijn

De Inspectie zegt dat duiken een beroep met risico's is en dat elke tekortkoming fataal kan zijn: "Bij calamiteiten zijn die moeilijk te corrigeren." De inspectie waarschuwde 95 keer, eiste tien keer dat er maatregelen werden genomen, deelde twee keer een boete uit en legde één keer werkzaamheden stil. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *