Preventief testen op corona voor sommige werkgevers mogelijk

Bron:rendement.nl

Er komt een regeling waardoor bepaalde werkgevers werknemers frequent preventief kunnen laten testen op corona. Dit gebeurt als thuiswerken niet kan, en onder medisch toezicht. Dit meldt demissionair minister Hugo de Jonge.

Eind maart maakt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het voor organisaties mogelijk om preventief werknemers aan de poort op corona te laten testen die geen klachten hebben en niet in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dit is vooral van toepassing als werknemers hun werk alleen op de bedrijfslocatie kunnen doen en daar bovendien niet de vereiste 1,5 meter afstand kunnen houden. Door dan preventief te testen, zorgt de werkgever dan toch voor arbeidsomstandigheden die zo veilig mogelijk zijn. De werkgever kan deelname echter nooit verplichten. Het ministerie biedt financiële ondersteuning voor deze tijdelijke testmogelijkheid, ‘begeleide zelfafname’ gedoopt. Het testen gebeurt  onder medisch toezicht. Dit kan een bedrijfsarts of medewerker van de arbodienst zijn.

Thuiswerken blijft de norm 

Uiteindelijk moet ook deze preventieve test overbodig gemaakt worden door de zelftest, die in de loop van april op de markt zou moeten komen. Tot nu toe kon een werkgever wel zelf een teststraat inrichten, maar daar mochten alleen werknemers met klachten getest worden of degenen die in contact waren geweest met een besmet persoon. Voor het opzetten van zo’n teststraat kon de werkgever ondersteuning krijgen van het ministerie van VWS, maar die mogelijkheid komt met ingang van 19 maart te vervallen. Werkgevers die alsnog een teststraat willen opzetten, moeten dus wachten tot de nieuwe regeling gepubliceerd is. Overigens benadrukt het ministerie dat thuiswerken nog steeds de norm blijft

Bijlagen bij dit bericht

Mag een werkgever een coronatest verplichten?

VRAAG & ANTWOORD

Corona en de werkvloer: waarmee moet u rekening houden?

VERDIEPINGSARTIKEL

Corona-vaccinatie en de werkvloer

VERDIEPINGSARTIKEL

Voer een RI&E uit voor de thuiswerkplek

TOOLS | CHECKLISTS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *