Online magazine Inspectie SZW over rol opdrachtgevers bij veilig bouwen

Bron:www.engineersonline.nl

In een e-magazine over verantwoord opdrachtgeverschap laat de Inspectie SZW uiteenlopende (publieke) opdrachtgevers aan het woord. Ze laten aan de hand van voorbeelden uit hun praktijk zien hoe zij al in de ontwerpfase aan de slag gaan met de veiligheid tijdens de uitvoering. Hoe pakken zij dit aan, waar lopen ze tegenaan en wat zijn de resultaten?

De verhalen komen onder meer van het Rijksvastgoedbedrijf, dat veiligheid binnen en buiten de hekken verbindt en zijn ervaringen in een praktische handreiking deelt. En van Waternet, waar om het veiligheidsbewustzijn van papier naar praktijk te krijgen tientallen medewerkers zijn opgeleid tot – geregistreerd – Operationeel Veiligheidskundige. Ook is er aandacht voor de regels voor betaling, werktijden en inzet van buitenlandse arbeidskrachten. Ten slotte zijn er links naar een aantal praktische handreikingen voor opdrachtgevers en opdrachtnemers.


De keuzes die de opdrachtgever maakt in de ontwerp- en aanbestedingsfase hebben vergaande gevolgen voor het bouwen, gebruiken, onderhouden en slopen van een bouwwerk. Een opdrachtgever moet zich er bij de start van een project dan ook van vergewissen dat dit veilig en gezond kan gebeuren. Het blijkt dat niet iedere opdrachtgever zich van deze – wettelijke – verplichting bewust is.

Verantwoord opdrachtgeverschap is een van de accenten in het toezicht van de Inspectie SZW in de bouw en infra. De Inspectie SZW wil met deze online publicatie bevorderen dat opdrachtgevers zich bewust zijn van deze – wettelijke – verplichting.

Het e-magazine Verantwoord opdrachtgeverschap 2019 staat online .

Meer over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *