Ongevallen agrarische sector zorgelijk

bron: BNR
De afgelopen tien jaar zijn er in totaal maar liefst 190 dodelijke ongevallen in en rond Nederlandse boerenbedrijven te betreuren. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) noemt het aantal ongevallen in de agrarische sector zorgwekkend hoog.

In 41% van de dodelijke ongevallen betrof het een persoon die in of om het boerenbedrijf werd aangereden. Niet alleen werknemers (of zzp’ers) waren slachtoffer van een dergelijk ongeval, maar vaak ook de ondernemer zelf, de meewerkende partner en/of de minderjarige kinderen. Alleen al in 2016 werd er bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid melding gemaakt van in totaal 91 slachtoffers van (soms dodelijke) ongevallen.

Inspectie

Het paritaire kennisinstituut Stigas de campagne Zero Accidents gestart om deze hoge aantallen te bestrijden. Daarnaast wil het Ministerie van SZW blijven inzetten op regelmatige inspectie. De inspectiedruk is volgens hen nodig om ervoor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden bij de boerenbedrijven niet verslappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *