CNV: meer geld naar Inspectie SZW

Er is veel meer capaciteit nodig bij de Inspectie SZW om de misstanden op de arbeidsmarkt aan te pakken. De Tweede Kamer moet met voorstellen komen voor meer geld voor de Inspectie SZW.

Dat stelt het CNV.

Volgens de vakbond wordt door een gebrek aan capaciteit maar een paar procent van de bedrijven in een sector geïnspecteerd. Zelfs voor sectoren met een verhoogd risico zou dit slechts voor 4% van de bedrijven gelden. De oorzaak is volgens het CNV de jarenlange bezuinigingen op de Inspectie SZW die zouden hebben geleid tot een ‘kaalslag’.

Uitbuiting en onveiligheid groeit

Volgens de vakbond is investeren in een beter uitgeruste Inspectie SZW hard nodig. Het CNV wijst op twee onlangs publiceerde rapporten van de Inspectie SZW, de ‘Staat van eerlijk werk. Loon naar werken’ en ‘Staat van ernstige arbeidsongevallen’. Daaruit blijkt dat het risico op uitbuiting op de arbeidsmarkt groeit en dat de onveiligheid op de werkvloer toeneemt. Zo meldt de ‘Staat van ernstige arbeidsongevallen’ dat het aantal ernstige – en soms fatale – arbeidsongevallen vorig jaar is toegenomen met 14% (70 ongevallen met dodelijke afloop).

Werk Inspectie SZW ingewikkelder

Om ‘echt werk te maken van een fatsoenlijke arbeidsmarkt’ moet het niveau van de Inspectie SZW weer op peil worden gebracht. Zeker omdat het werk van de Inspectie er niet gemakkelijker op wordt. De bond stelt dat werkgevers ‘steeds ingewikkeldere misbruikconstructies bedenken om werknemers zo min mogelijk te betalen’. De is haar ogen ‘doorgeschoten flex’ werkt uitbuiting en gevaarlijk werk in de hand.

Het CNV roept de Tweede Kamer op om het recht op een ‘veilige werkplek, vrij van uitbuiting en risico op letsel of erger’ te waarborgen door meer geld uit te trekken voor de Inspectie SZW.

Bron: CNV

Rol ondernemingsraad

De ondernemingsraad heeft een belangrijke rol bij het voorkomen van uitbuiting en het garanderen van een veilige werkvloer. Volgens artikel 28 WOR bevordert de ondernemingsraad zoveel als mogelijk de naleving van voorschriften op het gebied van de arbeidsvoorwaarden, en van de voorschriften op het gebied van de arbeidsomstandigheden en arbeids- en rusttijden van de in de onderneming werkzame personen.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *