Nieuwe regels veilig werken op hoogte

15-06-2016
De Arbocatalogus voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche is uitgebreid met nieuwe regels voor werken op hoogte. Het doel van die regels is om glasbewassing en gevelonderhoud veiliger te maken.

Werken op hoogte kent altijd grote risico’s. Daarom zijn er destijds voor de glas- en gevelreiniging bijzondere veiligheidsafspraken (werkmethodes en eisen per methode) gemaakt.

Bronaanpak

Die veiligheidsafspraken zijn gebaseerd op de arbeidshygiënische strategie en voorzien in het minimaal vereiste niveau van veiligheid waarop de Inspectie SZW inspecteert. Hierbij geldt de zogeheten bronaanpak: pas als de veiligste werkmethode niet mogelijk is, is uitwijken naar een andere methode een optie. De veiligheidsafspraken gelden voor iedereen die werkt in de glas- en gevelreiniging, werkgevers, werknemers en zelfstandigen.

Nieuwe regels

De aanleiding om de Arbocatalogus uit te breiden met nieuwe regels zijn de nieuwe werkmethodes voor glasbewassing en gevelonderhoud die in de loop van de tijd op de markt zijn gekomen. De Inspectie SZW heeft ingestemd met de aanpassingen in de Arbocatalogus. Zij zal dan ook voortaan gaan inspecteren en controleren volgens de nieuwe regels.

Wat is er gewijzigd?

·         De éénpersoonsgondel en het elektrisch klim- en afdaalsysteem (beide voor uitzonderingssituaties) zijn als nieuwe werkmethoden aan de Arbocatalogus toegevoegd.

·         Ook zijn er regels vastgelegd voor het werken met slangen.

·         De regels over het werken met verlengd gereedschap (telescopische wassystemen) zijn duidelijker omschreven.

·         Daarnaast zijn er verschillende kleine aanpassingen aan de vragenlijsten gemaakt.

·         De checklist glasbewassing is uitgewerkt tot een volledig stroomschema, waarin alle werkmethodes uit de Arbocatalogus zijn opgenomen.

Door deze herzieningen in de Arbocatalogus is de informatie in de zogeheten ‘blauwe map’ niet meer actueel. Die is daarom niet meer te gebruiken bij het beoordelen van het veilig werken op hoogte op een object. Meer weten? Alle informatie over de nieuwe regels is te vinden op de website van de Arbocatalogus, www.arboschoonmaak.nl.

Bron: www.ras.nl

 

> TIP 1: Meer weten over veilig werken op hoogte in alle branches? Download HIER de gratis whitepaper.
> TIP 2: Vakblad Arbo 6 is een themanummer over werken op hoogte.

bron: http://arbo-online.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *