Nederlandse werknemer het productiefst

19 DEC 2016 Gijsbert Termaat
AMSTERDAM – Nederlanders zijn in vergelijking met hun Europese collega’s het meest energiek en productief gedurende een werkdag. Ook hebben werknemers hier het minst last van energiedips: één op de drie geeft aan zich minder energiek te voelen na de lunch, tegenover 47 procent in de rest van Europa.

Het blijkt dat we in ons land de minste tijd inruimen voor de lunch. Tussen de bedrijven door nemen we maar 26 minuten rust om een maaltijd te gebruiken. De kwaliteit van de werklunch heeft de grootste invloed op de productiviteit, niet de tijd die eraan wordt besteed.

Dat blijkt uit het ’European Eating at Work’ onderzoek van Eurest onder 9477 werknemers in tien Europese landen, dat morgen naar buiten wordt gebracht.
„Waar in andere landen vaak wordt geluncht met warme maaltijden, eten we in Nederland licht met een boterham, frisse salade of soep. Dat ligt niet zo zwaar op de maag, waardoor werknemers minder last hebben van een dip na de lunch”, zegt Remco Kokkelink van Eurest. „Bovendien wordt er in vergelijking met andere landen veel met collega’s geluncht, wat een positief effect heeft op de ervaren productiviteit.”

Een ander voorbeeld van goede gewoontes van Nederlandse werknemers is het drinkgedrag. Op een dag worden er gemiddeld 5,9 glazen gedronken. Dit is ruim één glas boven het Europees gemiddelde. Kraanwater is het populairst, gevolgd door filterkoffie en thee.
Kokkelink: „Je drinkt op een dag genoeg als je in totaal acht tot tien glazen binnenkrijgt. Een gemiddelde van bijna zes dranken op de werkdag is dan ook een goede score. Maar er wordt relatief veel koffie en thee gedronken, wat vaak samengaat met suiker of vette melk. Water is de beste consumptie, en heeft een bewezen positief effect op de werklust. Door van water een aantrekkelijk alternatief te maken, stimuleer je medewerkers een gezondere keuze te maken. Denk hierbij aan een waterstation per etage, eventueel op smaak gebracht met citroen, munt of watermeloen.”

Goed slapen is een andere verklaring voor het hoge energieniveau. „Van de Nederlanders zegt 78 procent (bijna) altijd goed te slapen, in de rest van Europa is dit 67 procent”, weet Kokkelink. „In Ierland en Engeland hebben werknemers de meeste moeite om de slaap te vatten: 39 procent van hen heeft een slechte nachtrust. Nederlanders slapen gemiddeld iets minder dan acht uur per nacht. Een op de drie houdt het minder lang vol; zij slapen tussen de vijf en zeven uur.”

bron:www.detelegraaf.nl

Een gedachte over “Nederlandse werknemer het productiefst”

 1. 5 januari 2017
  bron:www.arbeidsdeskundigen.nl
  Nederlanders hebben meeste kans op werkstress

  Volgens onderzoek (de Arbobalans), heeft bijna een op de vijf werknemers een verhoogde kans op werkstress. Te hoge eisen van de werkgever en het hebben van wenig zeggenschap over de manier van werken zijn hier debet aan.

  Bijna een op de vijf Nederlandse werknemers heeft een verhoogde kans op werkstress door te hoge eisen van de werkgever en weinig zeggenschap over de manier van werken.

  Deze conclusie is te lezen in de Arbobalans, een tweejaarlijks onderzoek naar de werkgerelateerde gezondheid van Nederlanders, dat wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut TNO in samenwerking met het CBS, gezondheidsinstituut RIVM en Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

  Volgens de Arbobalans is het aantal bedrijven dat maatregelen rond veiligheid en gezondheid in 2016 groter dan in 2014. Het niveau van de maatregelen is echter lager dan in 2007. De economische crisis is hiervan de vermoedelijke oorzaak.

  In 2016 hebben meer bedrijven invulling gegeven aan beleid rondom veiligheid en gezondheid op het werk. Het gaat hierbij om zaken zoals het hebben van een contract met een arbodienst, ziekteverzuimbeleid, het hebben van een preventiemedewerker, overleg met werknemers over arbobeleid en het geven van voorlichting. Het aandeel bedrijven dat maatregelen treft varieert tussen de 45% (aanwezigheid risico-inventarisatie & evaluatie) tot 75% (contract met arbodienst en het geven van voorlichting).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *