Aanhoudingen in onderzoek naar uitbuiting in wasserij

23 december 2016 – Functioneel Parket

Onder leiding van het Functioneel Parket heeft de directie Opsporing van de Inspectie SZW afgelopen maandag doorzoekingen verricht in een bedrijfspand, een wasserij en in twee woningen in Leiden en Amsterdam. De doorzoekingen vonden plaats in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar arbeidsuitbuiting. De drie leidinggevenden van de wasserij, een man van 48 uit Leiden, een man van 45 uit Haarlem en een man van 38 jaar uit Amsterdam, zijn aangehouden en er is administratie in beslag genomen.

In de wasserij werden 6 medewerkers aangetroffen waaronder twee vluchtelingen. Alle medewerkers hadden sinds oktober geen loon meer uitbetaald gekregen. Ook waren de arbeidsomstandigheden slecht. De slachtoffers verbleven tegen betaling dag en nacht in de wasserij alwaar de temperatuur regelmatig boven de dertig graden was. In de wasserij zijn lakens en ander beddengoed aangetroffen van verschillende hotels uit de regio/omgeving Amsterdam.

De drie verdachten zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam. Twee van hen zijn voor 14 dagen in bewaring gegaan.

Arbeidsuitbuiting

Arbeidsuitbuiting is een vorm van moderne slavernij en maakt een grove inbreuk op de menselijke waardigheid en de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers. Er is sprake van geschonden vertrouwen, machtsmisbruik, schaamte, angst, stress, en lichamelijke en geestelijke uitputting waarbij voor de verdachten het financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Ook het bedrijfsleven loopt schade op van arbeidsuitbuiting. Het leidt tot verstoring van de arbeidsmarkt en ondermijning van bedrijfstakken. Daarom treden de directie Opsporing van de Inspectie SZW en het Functioneel Parket hier tegen op.

Deel dit op

Gerelateerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *