Mondkapje verplicht, anders geen loon

Bron:Arbo-online

Sinds 1 december 2020 is het duidelijk: het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte is verplicht. Een bezorger van een banketbakkerij weigert desondanks een mondkapje te dragen. Hij ondervindt er te veel hinder van en zegt dat hij voldoende afstand kan houden van zijn collega’s. Toch wordt hem de toegang tot het werk geweigerd en schorst de werkgever de uitbetaling van zijn loon op. En de rechter keurt dat goed.

Een chauffeur/bezorger van een banketbakkerij uit Bilthoven, die weigert om een mondkapje te dragen, mag pas weer aan het werk op het moment dat hij zijn mondkapje draagt. Ook mag de banketbakkerij de betaling van zijn loon tot die tijd opschorten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een kort geding.

> LEES OOK: Klachten over uw werkplek rond corona? Meld het!

Toegang geweigerd en loon opgeschort

De man werkt ruim 6 jaar voor de banketbakkerij. Hij brengt goederen rond tussen vestigingen, bezorgt bij afnemers en haalt spullen op bij leveranciers. Op 13 oktober vorig jaar laten de werkgever het personeel weten dat vanaf dat moment een mondkapje dragen op het werk verplicht is. De medewerker weigerde hieraan gehoor te geven, waarna zijn loonbetaling werd opgeschort en hem de toegang tot het werk werd ontzegd. De man was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.

Dragen mondkapje onnodig?

Volgens de medewerker zorgt het dragen van een mondkapje voor veel hinder tijdens zijn werk. Ook kan hij voldoende afstand houden van collega’s. Daardoor is het dragen van een mondkapje in zijn functie niet nodig is. Zijn werkgever had toegezegd dat hij in de auto geen mondkapje hoefde te dragen, maar dat deed daar volgens de man niks aan af.

Instructierecht van de werkgever staat boven individuele belangen

De banketbakkerij beroept zich op het zogenaamde instructierecht, waarin staat dat de werknemer zich moet houden aan de voorschriften die de werkgever opstelt. Hoewel over de effectiviteit van het mondkapje wordt getwist, is het een maatschappelijk aanvaard middel.

De voorzieningenrechter houdt het er voorlopig voor dat het dragen van een mondkapje gedurende de coronapandemie aan de veiligheid en gezondheid kan bijdragen. De voorzieningenrechter oordeelt dat de banketbakkerij haar medewerkers inderdaad deze verplichting mag opleggen. De banketbakkerij moet als werkgever de individuele belangen van de medewerkers beschermen door te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving.

De werkgever heeft bovendien een bedrijfsbelang

Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Ook daarbij kan het dragen van een mondkapje helpen.

Mondkapjesplicht kan alleen effectief zijn als iedereen zich eraan houdt

Geen uitzonderingen op mondkapjesplicht

De banketbakker hoeft geen onderscheid te maken tussen verschillende functies, zo oordeelt de voorzieningenrechter. Een mondkapjesmaatregel kan namelijk alleen effectief zijn als iedereen zich eraan houdt. De banketbakkerij mag het loon van de medewerker dus opschorten en hem de toegang tot het werk ontzeggen zolang hij weigert een mondkapje te dragen.

Dan nog even dit….

Overigens wordt de werkgever nog wel over iets anders op de vingers getikt door de rechter. De banketbakkerij heeft de werknemer namelijk over de afgelopen zes jaar te weinig loon betaald volgens de Cao. De man heeft dus nog recht op uitbetaling van achterstallig loon.

> TIP: CORONAPROOF in 2 uur? Volg het webinar ‘Uw bedrijf coronaproof in 6 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *