Celstraffen geëist voor chefs ‘giftig’ luchtfilterbedrijf Emmen

Tegen twee oud-werkgevers van luchtfilterbedrijf AAF International in Emmen is anderhalf jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De twee leidinggevenden worden ervan verdacht hun medewerkers bloot te hebben gesteld aan de kankerverwekkende stof formaldehyde.

Ruim twee jaar geleden sloot de fabriek in Emmen omdat in de lijm die het bedrijf gebruikte formaldehyde zat. De medewerkers klaagden onder meer over benauwdheid en geïrriteerde ogen.

Een deel van hen heeft nog steeds last van lichamelijke en psychische klachten. “Mijn longen zitten vol met hard slijm. Hoesten doet pijn en er komt regelmatig bloed mee. Ademen is lastig, ik raak van de minste inspanning uitgeput”, zegt een voormalig fabrieksarbeider tegen RTV Drenthe. De twintiger zegt niet meer te kunnen werken en houdt zijn voormalige werkgever verantwoordelijk.

Ernstige gezondheidsschade

Volgens de officier van justitie konden de managers weten dat de medewerkers ernstige gezondheidsschade riskeerden. “Ze hebben nagelaten voldoende maatregelen te nemen om de overschreden waardes omlaag te brengen”, zei hij in de rechtbank in Zwolle.

AAF zelf zou een boete moeten krijgen van 400.000 euro boete, wat het OM betreft. Het hoofdkantoor van het bedrijf had volgens hem onvoldoende oog voor de situatie op de fabrieksvloer in Emmen, zelfs nadat metingen lieten zien dat medewerkers risico liepen. De officier wijt dat onder andere aan gebrekkig management.

In oktober 2017 werd de afdeling waar de lijm met formaldehyde werd gebruikt, gesloten door de Inspectie SZW. Enkele maanden daarna nam justitie bij een inval rapporten en andere documenten in beslag. Daarin stond dat er concentraties van de stof gemeten zijn die 22 keer boven de wettelijke grenswaarde liggen. Dat veroorzaakte onrust onder de fabrieksmedewerkers.

Schadevergoeding voor angst

Daarop besloot AAF werknemers die tussen 2008 en 2017 bij het bedrijf werkten een ‘angstschadevergoeding’ aan te bieden. Dat bedrag kan oplopen tot 3000 euro. Tachtig oud-medewerkers gingen daarmee akkoord. Tien weigerden het aanbod en stapten naar de rechter voor een hogere schadevergoeding.

Volgens de advocaat van het bedrijf is het een lastige zaak voor alle partijen. “Het is in ieders belang dat alle feiten boven tafel komen. Wij hebben als werkgever een informatievoorsprong, we hebben meer informatie tot onze beschikking dan de werknemers. Dus ik snap dat de werknemers onzeker worden, ik wil die onrust in de rechtszaal wegnemen.”

BEKIJK OOK

‘Bedrijf in Emmen deed jaren niets om werknemers te beschermen tegen gif’

Een gedachte over “Celstraffen geëist voor chefs ‘giftig’ luchtfilterbedrijf Emmen”

 1. AAF BOOD WERKNEMERS ‘ANGSTSCHADEVERGOEDING’AAN ALS WERD AFGEZIEN VAN VERDER STAPPEN

  Overgenomen van: Letselschade.nu

  Hij is nog maar eind twintig, maar kan waarschijnlijk zijn leven lang niet meer aan het werk. Met een longcapaciteit van amper 40 procent wil geen enkele werkgever hem nog hebben. Daarnaast staan zijn dagen in het teken van medicijnen slikken en ziekenhuisbezoeken. De ex-werknemer houdt zijn voormalige werkgever AAF verantwoordelijk.

  “Mijn longen zitten vol met hard slijm. Hoesten doet pijn en er komt regelmatig bloed mee. Ademen is lastig, ik raak van de minste inspanning uitgeput.” De klachten van de ex-werknemer, die anoniem wil blijven, staan niet op zichzelf. Fabrieksarbeiders kwamen na het werk regelmatig thuis met branderige ogen, rode en droge huid en groene uitslag op de kleding. Klachten als deze waren zelfs eerder regel dan uitzondering.

  Ruim twee jaar na de sluiting van de fabriek in Em m en gaat een grote groep ex-medewerkers nog steeds gebukt onder lichamelijke klachten, stress en onzekerheid. In de rechtszaal moet blijken of AAF en twee leidinggevenden  schuldig zijn aan het  onvoldoende  beschermen  van hun  eigen personeel.

  Sluiting

  Op last van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wordt in oktober 2017 de glasafdeling van AAF met onmiddellijke ingang gesloten. Dat gebeurt nadat het bedrijf meerde re keren verzuimt om rapporten  en andere documenten aan de dienst te overhandigen. Zo’n tweehonderd medewerkers staan op straat.

  AAF verkeert dan al jaren in financieel slecht weer. Dat voert het concern  dan ook op als reden van de  sluit ing. Toch wijst alles erop dat de ingreep van de inspectie de reden is om de poort  op slo t    te gooien.

   

  Groene walm

  Pas na de sluiting van de vestiging in Emmen begint de zaak te rollen. Medewerkers schrikken: voor de meesten is het een complete verrassing dat ze werkten met de giftige stof formaldehyde. Weliswaar zijn de werkomstandigheden belabberd, en hangt er regelmatig een groene walm in de fabriekshal en op de parkeerplaats, maar daarover wordt onderling nauwelijks gesp roken.

  Ook herinneren meerdere medewerkers zich dat ze wel eens luchtwegklachten hadden, maar die trokken na verloop van tijd ook weer weg. Over langetermijneffecten van formaldehyde zijn de meesten dan nog niet op de hoogte.

  Schadevergoeding

  Als er meer informatie naar buiten komt is de schok onder het personeel groot: velen van hen zijn bezorgd over gezondheidsklachten, die zich mogelijk pas na een aantal jaar kunnen ontwikkelen. Ze mogen langs bij de bedrijfsarts voor een gezondheidscheck, maar volgens medewerkers is dat bezoek ‘een grote grap’.

  “Het was een fiasco. De dokter nam mijn bezoek amper serieus. Hij was alleen maar aan het grappen en had geen oog voor mijn gezondheid”, zegt een werknemer met klachten die een klein jaar bij het bedrijf werkte.

  Een ander herinnert zich dat de bedrijfsarts niet consequent was met de uitslag van zijn rapport. ”Tijdens het bezoek schrok hij van de situatie en verzekerde hij me dat de klachten kwamen door de giftige stof. Maar toen ik het rapport kreeg thuisgestuurd bleken mijn lengte en gewicht de oorzaak te zijn van de afwijkende waarden.”

   

  Angstschade

  Er ontstaat verwarring bij het personeel en de onzekerheid groeit. Daarom biedt AAF werknemers die tussen 2008 en 2017 bij het bedrijf hebben gewerkt een ‘angstschadevergoeding’ aan, in de hoop slepende rechtszaken te voorkomen. Dat bedrag kan oplopen tot 3000 euro. De slachtoffers krijgen de keuze om dit aanbod te accepteren of een eigen rechtszaak aan te spannen.

  Met dit voorstel beweert AAF geen schuld te bekennen, maar wil het de slachtoffers compenseren voor de onzekerheid waarin ze zitten. Eerdere onderhandelingen met het OM over een schikking zijn stukgelopen. Zo’n tachtig medewerkers gaan met het geboden bedrag akkoord. Tien medewerkers weigeren het aanbod en hopen in de rechtszaal op een hogere schadevergoeding. Naar dat verzoek gaat de rechter vandaag kijken.

  AAF: ‘Ingewikkelde zaak’

  AAF laat in een reactie weten dat het een ingewikkelde zaak is voor beide partijen. “Het is in ieders belang dat alle feiten boven tafel komen”, zegt advocaat Pieter Koops. ‘W ij hebben als werkgever een informatievoorsprong, we hebben meer informatie tot onze beschikking dan de werknemers. Dus ik snap dat de werknemers onzeker worden, ik wil die onrust in de rechtszaal wegnemen.”

  (Bron: RTV Drenthe)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *