MEER KANS OP DIABETES IN PLOEGENDIENST

Werken in ploegendienst levert nog meer kans op gezondheidsproblemen op dan al bekend was. Vooral mannelijke werknemers lopen meer risico op diabetes type 2.

Dat meldt de website Philly.com op basis van onderzoek aan de Chinese Huazhong Technische Universiteit in Wuhan.

De wetenschappers keken naar verschillende factoren bij de preofpersonen, zoals hun werktijden, hun Body Mass Index, hun fysieke activiteiten en de familiegeschiedenis met diabetes. Hoewel de artsen erkennen dat er geen directe oorzaak en gevolg-relatie kon worden aangetoond, bleken proefpersonen die in ploegendienst werken 9 procent meer kans op diabetes te hebben dan anderen. Keken de onderzoekers alleen naar mannen, dan was het risico voor diabetes type 2 zelfs 37 procent hoger. Roteren de ploegendiensten over verschillende tijdstippen van de dag en nacht, neemt het risico nog verder toe naar 42 procent meer kans.

Dat mannen in ploegendienst meer risico lopen dan vrouwen wijzen de wetenschappers toe aan het hormoon testosteron. Eerdere studies hebben gewezen op een verband tussen testosteron, insulineresistentie en diabetes.

Het was al bekend dat er een verband is tussen ploegendienst en gewichtstoename, een belangrijke factor voor diabetes type 2. Volgens onderzoeker Zuxun Lu zorgen onregelmatige werktijden daarbij voor een slechtere slaap-waakcyclus. Gebrek aan slaap zou de insulineresistentie verergeren en daarmee de kans op diabetes vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *