Meer dodelijke ongevallen op bouwplaatsen

Op de Nederlandse bouwplaatsen hebben zich vorig jaar maar liefst 470 ernstige ongelukken voorgedaan. Daarbij vielen in totaal zestien doden. Dat blijkt uit nog niet officeiel geopenbaarde cijfers van de Inspectie SZW.

Cobouw achterhaalde de cijfers, uitgerekend op de dag dat in de bouw de allereerste landelijke veiligheidsdag plaatsvond.
De cijfers van de Arbeidsinspectie maken ondubbelzinnig duidelijk dat de bouw in 2016 een stuk onveiliger is geworden. Het aantal ernstige ongevallen – ongevallen waarbij een of meerdere slachtoffers vielen – steeg met bijna 11 procent; het aantal dodelijke slachtoffers nam zelfs met 77 procent toe. De Inspectie SZW zoekt de verklaring voor de toename vooral ook in het stijgend aantal uitzendkrachten, zzp’ers en buitenlandse werknemers dat in de bouw actief is.
“We zien op de bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is. Ook ontbreken goede samenwerkingafspraken tussen de partijen.”
De groeiende onveiligheid is een streep door de rekening van de werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouw. Zij besloten anderhalf jaar geleden het gezamenlijk gefinancierde veiligheidsinstituut Arbouw op te heffen.

Dit artikel werd gepubliceerd in Cobouw op Woensdag 22 maart 2017, pagina 6 – 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *