Malafide uitzendbureaus: een van speerpunten nieuwe inspectie

Persbericht | 11-01-2012

Malafide uitzendbureaus zijn een hardnekkig kwaad. Het streven is hun aantal in twee jaar tot nul terug te brengen. Middelen daarvoor zijn onder meer zeer hoge boetes en desnoods sluiting van uitzendbureaus.

Dit zei minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bij de startbijeenkomst van de Inspectie SZW. Hierin gaan vanaf nu samen: de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de inspectie Werk en Inkomen (IWI). Een van de speerpunten voor de Inspectie SZW is een keiharde aanpak van malafide uitzendbureaus.

"Frauderende bedrijven", aldus de minister, "moeten de opbrengsten van hun gesjoemel voor 100 procent terugbetalen. En de al hoge boetes worden fors verhoogd. We gaan zonodig dwangsommen opleggen en bedrijven sluiten."

De inspectie heeft als doel opsporing van uitbuiting, mensensmokkel en illegale arbeid. Verder streeft de dienst naar veilige en gezonde werkplekken voor werknemers. Daarnaast houden inspecteurs toezicht op het stelsel van werk en inkomen.

De nieuwe inspectie valt onder de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar stelt zelf haar programma vast. Ook rapporteert ze rechtstreeks aan de Tweede Kamer. Het samengaan van de drie oude diensten betekent dat misstanden op het gebied van sociale zaken en werkgelegenheid slimmer en beter kunnen worden aangepakt. Door een brede risico-analyse zijn mensen in te zetten waar ze het hardst nodig zijn.

De site van de nieuwe inspectie is www.inspectieszw.nl. Het telefoonnummer voor het melden van klachten en ongevallen is niet veranderd: 0800 – 27 00 00 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *