Het aantal dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sector ligt op 22 tegen 19 in 2010.

Den Haag – Het aantal dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sector ligt op 22 tegen 19 in 2010.

Vorig jaar startte juist een brede veiligheidscampagne van werkgevers, werknemers en ministerie. Dit jaar richt de campagne de peilen op ouderen, volgens de cijfers een kwetsbare groep werknemers op de bedrijven.

Het adviesbureau voor arbeidsomstandigheden in de agrarische sector Stigas heeft het ongevallencijfer bekend gemaakt. Het gaat om zeven werknemers, evenveel zelfstandige ondernemers en zes gezinsleden (waaronder drie kinderen). Van twee dodelijke ongevallen zijn geen nadere details bekend, zegt projectleider Peter Tamsma. ”In 2010 waren er 19 dodelijke ongelukken. Het is dus niet statistisch verantwoord om te zeggen dat er een stijging is in het aantal dodelijke ongevallen. In de jaren tachtig waren het er veertig, dus daar is vooruitgang. Wel valt op dat in 2011 negen van 22 ongevallen iemand betrof van 55 jaar en ouder.” Ook de eerste dodelijke ongevallen dit jaar door een stier treft ondernemers uit die leeftijdsgroep.

Dit aantal dodelijke ongevallen is nog maar het topje van de ijsberg van het totaalaantal ongevallen op de bedrijven. Deze worden niet allemaal gemeld. ”Het is een schatting, maar elk dodelijk ongeval staat voor dertig ongevallen met ernstig letsel en driehonderd met letsel.” Jaarlijks vinden dus gemiddeld driehonderd ongevallen plaats waarbij kinderen letsel oplopen.

Zaterdag valt bij ruim 60.000 werkgevers in de agrarische en groene sector de Stigas Veiligheidskrant op de mat met aandacht voor het preventie van ongevallen bij werknemers met hogere leeftijd. De tweejarige campagne wordt deels gefinancierd door het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid en bestaat uit vier kranten, een veiligheidscheck voor op de mobiele telefoon, een website en filmpjes.

Bron:http://www.agd.nl/Artikel/579408/Dodelijke-ongevallen-niet-gedaald-ondanks-campagne.htm?t_anon=none

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *