Jongeren werken te vaak onveilig, ongezond en/of oneerlijk

Bron:CNV

Veel jonge of toekomstige werknemers zijn slecht op de hoogte van hun rechten binnen het arbeidsomstandighedenbeleid. Hen ontbreekt regelmatig de kennis over wat wel en niet mag en over hoe problemen aan te kaarten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport constateert zelfs dat jongere werknemers een grotere kans maken op een ernstig arbeidsongeval, dan oudere werknemers. CNV Jongeren heeft daarom een gratis lespakket met, voor en door jongeren ontwikkeld om de thema’s ‘eerlijk, veilig en gezond werk’ een vaste plek binnen het curriculum te geven.

Ondanks het feit dat deze thema’s voor veel jongeren een ver-van-hun-bed-show lijkt, blijken veel jongeren een oneerlijke, onveilige of ongezonde arbeidssituatie(s) te hebben meegemaakt:

“Toen ik als 14-jarige in de supermarkt bij de broodafdeling werkte, kreeg ik de verantwoordelijkheid voor de broodsnijmachine. Dit mag helemaal niet op deze leeftijd. Het hoeft maar één keer mis te gaan. Ik heb zelf maar maatregelen genomen door te zeggen dat ik niet beschikbaar ben op bepaalde tijden, zodat ik niet ingepland werd.” – Debbie

“Je kan het er wel met je baas over hebben, maar op 14 jarige leeftijd wil je ook niet te veel klagen. Je wilt niet in een negatieve spiraal terecht komen en er uit geknikkerd worden bij je bijbaan.” – Koen

Justine Feitsma, voorzitter CNV Jongeren: “Veel jongeren praten hier niet over, omdat ze bang zijn om ontslagen te worden, de werkgever te overvragen, niet weten wat er mogelijk is of de lange termijn gevolgen niet zien. Hierdoor ligt een grotere verantwoordelijkheid bij werkgevers en ondernemersraden om de naleving van het arbeidsomstandighedenbeleid te bewerkstelligen. Helaas nemen zij in de praktijk deze verantwoordelijkheid nog niet goed of vaak genoeg.”

Op initiatief van CNV Jongeren – en mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en DOORZAAM – is de LOB-/burgerschaps- lessenserie ‘Een goed begin is het halve werk’ ontwikkeld. Dertien ‘Ambassadeurs van de Toekomst’ hebben, samen met een trainer van CNV Jongeren, de lessenserie gemaakt en gegeven op drie mbo-locaties. Deze lessen zijn gebundeld tot een lessenreeks van zes lessen, die ook los van elkaar in te zetten zijn. Ze kunnen door docenten fysiek en online gegeven worden binnen het LOB-/burgerschapsonderwijs. Kortom: een interactieve lessenserie gemaakt voor en door jongeren, want mbo-studenten weten zelf het beste wat en hoe ze willen leren.

Download hier de lessenserie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *