Jaap (16) heeft als eerste trekkerrijbewijs

BARENDRECHT –
Jaap Verheul uit Bleskensgraaf heeft woensdag als eerste Nederlander het zogenoemde T-rijbewijs gehaald. Dat is een speciaal rijbewijs voor als je op een trekker wilt rijden. Voor 1 juli was een trekkercertificaat voldoende, maar na de wetwijziging van 1 juli is een T-rijbewijs nodig.
De wet is mede gewijzigd om het aantal verkeersdoden met tractoren terug te dringen. Bij de meeste andere vervoersmiddelen liep het aantal verkeersdoden terug, maar bij de trekkers was dit niet het geval.
De zestienjarige Verheul slaagde begin juli al voor zijn theorie-examen en na zijn geslaagde praktijkexamen in Barendrecht mag hij ook de weg op met een tractor.

Mensen die al een rijbewijs hebben, hoeven geen examen te doen. Wie een geldig autorijbewijs heeft dat is afgegeven voor 1 juli, krijgt bij de eerstvolgende vernieuwing automatisch de categorie T erbij. En iedereen die een trekkercertificaat heeft, kan dit certificaat tot 1 juli 2016 via de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) omwisselen voor het T-rijbewijs.

Gemiddeld vallen dertien verkeersdoden per jaar door tractoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *