Inspectie: torenhoge boete politie Helmond veel lager

Laatst gewijzigd: vrijdag 14 februari 2014 – 14:57 | Auteur: Yoeri Vugts
Politie Helmond hoeft geen boete van 200.000 te betalen HELMOND – De politie in Helmond hoeft toch geen 200.000 euro te betalen voor een arbeidsongeluk. Dat zegt de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie. “Wij snappen niet hoe de politiechef aan dit bedrag komt, want een eventuele boete zou veel lager uitvallen”, aldus een woordvoerder van de inspectie tegenover Omroep Brabant.

Donderdag vertelde politiechef Frans Heeres dat de politie Helmond een boete boven het hoofd hangt.

Vingertopje kwijt
Vorig jaar september werd een agent van de eenheid mishandeld tijdens zijn dienst. Hij probeerde een doorgedraaide man te benaderen die op het punt stond om zelfmoord te plegen. Daarbij sloegen bij de man alle stoppen door en werd de agent in zijn vinger gebeten. Hij verloor hierbij zijn vingertop.

De politie had het voorval te laat bij de inspectie gemeld. Daarvoor zou de eenheid worden beboet. “Een boete van 200.000 euro”, zei politiechef Heeres donderdag. Maar die boete blijkt veel lager. “Maximaal 1500 euro”, zegt de inspectie.

Nog een overtreding
Het bedrag kan wel hoger uitvallen omdat de politie ook een andere overtreding heeft begaan. De doorgedraaide man werd na zijn arrestatie afgevoerd in een gewone politieauto. “Dat had niet mogen gebeuren. De politie heeft allerlei andere voertuigen, zoals een arrestantenauto”, aldus een woordvoerder van de inspectie. De boete hiervoor kan oplopen tot 12.000 euro.

De politie ontkent dat het de hoogte van de boete overdrijft. “Ons is in een brief verteld dat de boete kan oplopen tot 200.000 euro”, zegt een woordvoerder. Maar de inspectie ontkent dat zulke hoge bedragen in de brief zijn genoemd. Of een boete definitief wordt opgelegd wordt over een paar weken bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *