Arbobewustzijn neemt toe bij herhalen wijzen op gevaren

Wanneer bedrijven bij herhaling worden gewezen op de gevaren in hun bedrijf, neemt het arbobewustzijn toe en treffen steeds meer bedrijven ook structurele maatregelen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren dat is de conclusie van de Inspectie SZW na inspecties in het najaar 2012 en begin 2013 bij bedrijven in de hout-, timmer- en meubelindustrie.

Van de bedrijven die in 2009 en 2010/2011 de Arbowet overtraden, zijn in de periode van oktober 2012 tot en met april 2013 124 bedrijven opnieuw geïnspecteerd. Dit zijn de bedrijven waarbij in 2009 en 2010/2011 veel of ernstige overtredingen zijn geconstateerd. Bij 81 van deze 124 bedrijven (65%) werden opnieuw overtredingen geconstateerd.

De aangetroffen overtredingen hadden voor iets meer dan de helft te maken met machineveiligheid en betroffen opnieuw oudere houtbewerkingsmachines waarbij het hout handmatig moet worden aangevoerd. In 16 procent van de bezochte bedrijven was de blootstelling aan houtstof hoger dan de grenswaarde. Het gaat dan vooral om het niet goed schoonhouden van de werkplek en het niet altijd kunnen aantonen dat de juiste filters in de afzuiginstallaties zijn gebruikt. De overtredingen die te maken hadden met de blootstelling aan houtstof (19%) betroffen met name de goodhousekeeping. Deze is ook van belang ter voorkoming van explosies.

http://www.inspectieszw.nl/Images/Arbeidsomstandigheden-in-de-hout-timmer-en-meubelindustrie_tcm335-348590.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *