In 10 jaar tijd 13 dodelijke ongevallen met vee

Bron:veeteelt.nl

In de afgelopen tien jaar zijn in de landbouw 13 mensen overleden als gevolg van ongelukken met vee.

Dit blijkt uit registraties van de stichting gezondheidzorg agrarische sectoren (Stigas) en de Nederlandse arbeidsinspectie.

Tien dodelijke ongevallen in 2023

In 2023 werden tien dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sector geregistreerd. Dat is twee keer zoveel als in 2022, maar in dat jaar was het aantal dodelijke ongevallen zeer laag. In de afgelopen tien jaar overleden jaarlijks gemiddeld 10,9 mensen per jaar als gevolg van ongevallen.

Meer ongevallen met shovels

Bij de helft van de dodelijke ongevallen waren rijdende machines betrokken. De slachtoffers werden aangereden, overreden of raakten bekneld door het kantelen van machines. Het gaat hierbij om trekkers, maar ook om shovels en heftrucks. Het aantal ongevallen met shovels neemt de laatste jaren toe. 

Zeven doden door mestmixen

Veertien procent van de dodelijke ongevallen werd veroorzaakt door een vallend voorwerp en bij twaalf procent van de incidenten waren dieren betrokken. Dit betekent dat in de afgelopen tien jaar dertien mensen overleden als gevolg van ongelukken met vee. Mestgassen waren verantwoordelijk voor zeven dodelijke ongevallen.

Publicaties met veiligheidsinstructies

Stigas heeft diverse publicaties ontwikkeld met aanbevelingen voor veilig werken. Klik hier om de aanbevelingen voor veilig omgaan met melkvee en stieren te bekijken. En klik hier om de veiligheidsinstructies voor mestmixen te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *