Het gevaarlijkste beroep van Nederland is metaalarbeider

Matthias Pauw 21 mei 2016
Als metaalarbeider of machinemonteur loop je in Nederland het grootste risico op een ongeluk op je werk waardoor je meer dan n dag bent uitgeschakeld. Juristen komen er een stuk beter vanaf, hen overkomt eigenlijk nooit iets.
Dat blijkt uit onderzoek dat het CBS op verzoek van RTL Z uitvoerde.
Een op de twintig metaalarbeiders en machinemonteurs kreeg in 2015 te maken met een bedrijfsongeval waardoor hij of zij n of meer dagen niet kon werken. Daarmee bleek hun vak het afgelopen jaar nog iets gevaarlijker dan bouwvakker.

Top-5
In de bouwsector lag dat percentage namelijk op 4,8 procent. De twijfelachtige eer om de nummer drie op de lijst te zijn, ging naar voedselverwerkende beroepen, met 3,9 procent.
De top-5 wordt voltooid door bestuurders van voertuigen en mobiele machines (3,2 procent) en tuinders, akkerbouwers en telers. Van die laatste groep lag 3,1 procent van het personeel er n of meerdere dagen uit door een ongeluk op de zaak.

Veilig achter een bureau
Het mag niet echt een verrassing heten: als je een veilig baantje wil, kun je het best op een kantoor achter een bureau gaan zitten.
Juristen lopen het minste risico. Uit de cijfers over 2015 blijkt dat 0,0 procent van de werknemers in die groep een bedrijfsongeval heeft gehad vorig jaar. Ook ICT’ers, administrateurs, directeuren en ambtenaren hadden vrijwel nooit te maken met een arbeidsongeval. Gemiddeld is slechts 1,4 procent van de Nederlandse werknemers langer dan een dag uitgeschakeld door een bedrijfsongeval.

Beveiligers
Als je het werknemers zelf vraagt, dan is beveiliger het gevaarlijkste beroep van Nederland. Op de vraag ‘moet u weleens gevaarlijk werk doen?’ antwoordt maar liefst 27,1 procent van de beveiligers bevestigend. Op deze lijst staan elektriciens met 17,0 procent op nummer twee en bouwvakkers op drie (15,5 procent).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *