Grotere bedrijven leven veiligheidsregels beter na dan kleine bedrijven

Bron:etotaal.nl

Arbeidsongevallen zijn een groot probleem in veel sectoren; uit de laatste cijfers van de Inspectie SZW waren er 4474 ongevallen in 2019, met 69 dodelijke slachtoffers.

Elk jaar wordt het belang van veilig werken benadrukt; toch blijkt uit verschillende bronnen dat er in kleine bedrijven nog opvallend meer ongevallen gebeuren dan bij grote bedrijven: 67 versus 10 ongevallen per honderdduizend werknemers. Er zijn verschillende soorten arbeidsongevallen: niet-ernstige ongevallen waarbij een werknemer kortdurend arbeidsongeschikt is, maar er zijn ook ernstige ongevallen waardoor een werknemer ernstig gewond raakt en naar het ziekenhuis moet – of zelfs sterft. Uit onderzoek blijkt dat men meer kans op een ernstig arbeidsongeval loopt bij een klein tot middelgroot bedrijf.

Het Rapport Staat van arbeidsveiligheid 2018 geeft aan dat er per honderdduizend werknemers respectievelijk 64 en 47 zware ongevallen bij kleine bedrijven en middelgrote bedrijven gebeuren. Grote bedrijven met meer dan 100 werknemers doen het beter met slechts 11 ongevallen.

Deze opvallende tendens zet door in 2019; volgens de nieuwste cijfers van de Inspectie SZW gebeuren er 67 en 45 ernstige ongevallen per honderdduizend werknemers bij kleine en middelgrote bedrijven. Ook in 2019 doen grote bedrijven het beslist beter met amper tien ongevallen per honderdduizend werknemers.

Er zijn verschillende redenen waarom ernstige ongevallen vaker voorkomen bij kleine bedrijven; deze lopen van werkdruk tot het niet correct reageren op onverwachte situaties. Een van de grootste oorzaken van ongevallen is het gebrek aan veiligheidsbewustzijn. Om de veiligheid in een organisatie te verbeteren, moet het goede voorbeeld van bovenaf komen. Er moet worden geïnvesteerd en iedereen moet zich aan de veiligheidsregels houden en anderen aanspreken als dit niet gebeurt.

Een goede manier om het gedrag van werknemers te beïnvloeden, is door veilig gedrag te belonen en door medewerkers te laten meedenken en potentieel gevaarlijke situaties te laten aangeven. Wanneer alles goed loopt, is het belangrijk om resultaten te vieren. Posters ophangen of trakteren op gebak doet het altijd goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *